Евентуални двустранни или тристранни споразумения между държави от Европейския съюз по вторичното придвижване на кандидати за убежище в блока ще бъдат взаимноизгодни за страните, заяви германската канцлерка Ангела Меркел. Тя каза това преди днешната минисреща на върха за миграцията в Брюксел, предаде ДПА.

Меркел не очаква на срещата на лидерите от ЕС идната седмица да бъде намерено цялостно решение на проблема с миграцията.

"Затова сключване на двустранни или тристранни споразумения ще е взаимноизгодно", продължи канцлерката и добави, че по такъв начин отделните страни няма да се налага да чакат всичките 28 членки на ЕС да намерят решение. "Ще се търсят пътища за разбирателство, които в същото време ще бъдат ефикасни за общите европейски интереси", каза Меркел, цитирана от ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, преди минисрещата на върха в Брюксел за миграцията, че никой не бива да поучава Франция по този въпрос, защото тази година тя е втората в ЕС по брой приети мигранти, предаде Франс прес.

Президентът каза това в отговор на критиките на Италия срещу френската позиция. "Нека не забравяме никога нашите ценности, по този въпрос ще бъде непреклонен", продължи той.

Решението на миграционната криза може да бъде намерено в сътрудничество между част от 28-те държави в ЕС, а не между всичките. Нашите ценности са правата на човека, зачитането на държавния суверенитет и европейската солидарност, каза френският президент, цитиран от ТАСС.

На срещата в Брюксел ще обсъждаме притока на нелегални мигранти и пресичането на каналите за трафик на хора и затова трябва да работим със страните на произход на мигрантите и държавите, през които те преминават транзитно, като Либия, страните на Балканите и Азия, отбеляза Макрон.

"Необходимо е да защитаваме по-добре външните граници, като отделим за това допълнителни инвестиции. Трябва да реформираме Дъблинския регламент и да направим тази система по-ефективна", подчерта той.

Италия иска радикални промени в миграционната политика на Европейския съюз. Това заяви премиерът Джузепе Конте в кулоарите на днешната среща на лидери от блока, посветена на миграцията, предаде ДПА.

Дъблинският регламент, по силата на който мигрантите трябва да кандидатстват за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат, трябва да бъде напълно преработен, каза той.

С новото си предложение, което Конте нарече "Европейска многопластова стратегия за миграцията", Италия "иска да се заеме с проблема по структуриран начин, защото това ни казва общественото мнение". Той каза, че предложението има 6 условия и 10 цели и предлага конкретна политика за регулиране и управление на миграционните потоци по ефикасен и устойчив начин, предаде Ройтерс.

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен изрази задоволство, че страните от ЕС все повече гледат външните измерения на миграцията, вместо да обсъждат преразпределението в блока.

Той отбеляза, че преди година се е обсъждало как да бъде преместен проблемът от една европейска страна в друга, докато сега се обсъжда как да бъде уреден проблемът в тясно сътрудничество със страните, откъдето идват мигрантите.

"Тук не става въпрос за оцеляването на един канцлер, а за намиране на общо решение на миграционната политика и предоставянето на убежище в Европа", каза люксембургският премиер Ксавие Бетел.

Испанският му колега Педро Санчес каза, че Испания ще търси подкрепата на другите страни в ЕС за по-добро контролиране на миграционния поток в Западното Средиземноморие.