Мениджър в частната турска авиокомпания МНГ джет (MNG Jet) е заявил пред властите, че неволно е помогнал за бягството на бившия ръководител на Нисан (Nissan) и Рено (Renault) Карлос Гон от Япония, тъй като е бил заплашен от свой някогашен познат, предаде Ройтерс, позовавайки се на турския в. "Хюриет".

Турските власти задържаха под арест петима заподозрени, включително мениджъра Окан Кьосемен, по обвинения в трафик като част от разследването на преминаването на Гон през Турция на път за Ливан.

Според "Хюриет" Кьосемен е казал пред властите, че негов познат от Бейрут му поискал помощ, като му обяснил, че става дума за въпрос от "международна значимост" и че ако откаже, семейството му ще пострада.

Вестникът не разкрива името на познатия, който отправил заплахата.

"Бях уплашен. Взех един човек от един самолет и го прехвърлих на друг на летището. Не зная кой беше той", заявил мениджърът в показанията си пред властите.

Частната турска авиокомпания МНГ джет (MNG Jet) подаде вчера жалба за незаконно ползване на услугите й за бягството на Гон.

На 29 декември 2019 година операторът дал под наем два частни самолета на двама различни клиенти - един от Дубай до Осака и от Осака до Истанбул, а друг - от Истанбул за Бейрут. Двата договора не изглеждали свързани помежду си и името на Гон не фигурирало в официалните документи на нито един от полетите.

Междувременно Такаши Такано, адвокат на бившия директор на Нисан Карлос Гон, заяви, че се чувства възмутен и предаден от бягството на клиента си от Япония в Ливан, предаде Асошиейтед прес.

Адвокатът обаче изтъкна, че разбира опасенията на Гон, че няма да получи справедлив процес.

"Гневът ми постепенно се превръща в нещо друго, бях предаден, но не от Карлос Гон", написа Такаши Такано в блога си, визирайки строгата съдебна система на Япония.

Такано описа как на Гон му е било забранено да вижда съпругата си и как се е опасявал дали процесът срещу него ще е справедлив заради изтичането на информация от прокурорите в медиите и заради опасността делото да продължи години наред.

Гон, който очакваше разглеждането на делото срещу него по обвинение в нарушаване на японските финансови закони, бе видян на видеозаписи да излиза за последно от дома си в Токио на 29 декември.

Гон е напуснал дома си в Токио, след като частната компания, наета да го наблюдава, е спряла наблюдението, предаде Ройтерс, като се позова на източници, запознати със случая. Компанията е прекратила наблюдението на 29 декември, уточняват източниците.