Нападатели застреляха вчера 18 души в Мексико. Сред жертвите са кмет на малък град - Сан Мигел Тотолапан, баща му и още 16 души. Трима са ранени в района, по последни данни на местните власти, предоставени на световни агенции. При жестокия инцидент са убити също така полицаи и общински служители.

Убитият кмет се казва Конрадо Мендоса. Баща му - Хуан Мендоса Акоста, е бивш кмет на града, поясни снощи главният прокурор Сандра Лус Валдовинос пред телевизия "Миленио". Акоста е убит в дома си - преди нападението да се пренесе в кметството.

Полицията разкри, че въоръжени лица са нахлули в кметството на Сан Мигел Тотолапан в 14:00 ч. (19:00 ч. по Гринуич). За нападението е обвинена престъпната банда "Лос текилерос" (Los Tequileros), пишат испански сайтове. След нападението Министерството на националната отбрана заяви, че изпраща в района армейски и военноморски части, за да открият кои са стреляли.

Губернаторът на Гереро Евелин Салгадо Пинеда изрази дълбокото си съжаление за смъртните случаи и написа пост в "Туитър".

 

Според снимки от мястото на трагедията фасадата на кметството е цялата надупчена от куршуми. В социалните мрежи се виждат изображения на окървавени тела, които лежат на земята.

Магистрала в щата Гереро, където е градчето Сан Мигел Тотолапан, е била блокирана за кратко време от големи камиони и автобуси. По този начин се е попречило на силите за сигурност да влязат в града.

Би Би Си съобщи, че това нападение е шокиращо, въпреки, че щатът Гереро е известен с насилието.

Във видео, разпространено в социалните медии, предполагаемите членове на групата твърдят, че са се върнали в града, който наброява 24 000 жители, за да въртят своя престъпен бизнес, предаде ДПА. 

Престъпната група опустошаваше Гереро между 2015 и 2017 г. - и беше известна с това, че заплашваше кметовете на региона - докато нейният лидер Райбел Хакобо де Алмонте беше убит, допълни Би Би Си.

Де Алмонте е бил известен като Ел Текилеро - Пиячът на текила - и бандата му е взела името си от него.

Миналата година в северноамериканската държава със 126 милиона жители са регистрирани средно по 94 убийства на ден, обобщи ДПА.

Нападенията срещу държавни служители не са необичайно явление в Мексико. Те се случват в момент, в който стратегията за сигурност на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор е подложена на оживени критики и поражда дебати. Той възложи огромната отговорност на въоръжените сили, а не на полицията за овладяването на постоянно високите нива на насилие на северноамериканската държава, съобщи БТА.

Сан Мигел Тотолапан е отдалечен град в района Тера Калиенте, един от най-конфликтните в Мексико, известен с много банди за трафик на наркотици. През 2016 г. жителите на Тотолапан, отчаяни и гневни от зачестилите отвличания на хора, извършени от местната престъпна банда "Лос Текилерос", отвлякоха на свой ред майката на лидера на бандата, за да издействат освобождаването на свои съграждани, припомня АП.

Уриел Кармона, главният прокурор на щата Морелос, заяви, че в главния град на щата Куернавака двама въоръжени мъже, качени на мотоциклет, са простреляли смъртоносно щатската заместник-губернаторка Габриела Марин, докато е слизала от колата си.

Тази седмица Конгресът на Мексико обсъжда предложението на президента за разширяване на задълженията на армията в борбата с организираната престъпност до 2028 г. Миналия месец законодателите одобриха пък предложението на Лопес Обрадор за прехвърляне под контрола на военните на Националната гвардия, която би трябвало да е съставена от цивилни.