Мексиканските власти заявиха, че са заловили известния наркобос Рафаел Каро Кинтеро, обвинен в организиране на убийството на агент на американското Управление за борба с наркотиците през 1985 г., предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Каро Кинтеро - един от най-издирваните мексикански наркобосове, е бил задържан вчера, почти 10 години след като беше освободен от затвор в Мексико и се завърна към наркотрафика, заявиха мексиканските военноморски сили. Той е бил арестуван, след като специално обучено куче го е открило в град Сан Симон, щата Синалоа, по време на съвместна операция на флота и главната прокуратура.

Каро Кинтеро е съосновател на вече несъществуващия картел Гуадалахара - една от най-могъщите организации за трафик на наркотици в Латинска Америка през 80-те години. Той е сред десетте най-издирвани бегълци в списъка на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ, което е обявило награда от 20 милиона долара за залавянето му.

По-рано наркобосът е отричал да е замесен в убийството на американския агент Енрике Камарена, довело до обтягане на отношенията между САЩ и Мексико.

Миналата година Каро Кинтеро загуби окончателно обжалване срещу екстрадиция в САЩ. Мексикански служител каза, че той ще бъде екстрадиран колкото се може по-скоро. През 2013 г. съдебните власти отмениха 40-годишната му присъда за отвличането и убийството на Камарена и той беше освободен след 28 години в затвора. Оттогава се укриваше, като междувременно отново се захвана с наркотрафик.

Правителството на САЩ приветства арестуването му и каза, че веднага ще търси неговата екстрадиция.

Каро Кинтеро беше заловен само няколко дни, след като мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се срещна с американския си колега Джо Байдън във Вашингтон. Според мексикански служител САЩ са оказали натиск за задържането на наркобоса.