Бившият главен прокурор на Мексико, отговорен за спорното разследване на случая с изчезването на 43 студенти през 2014 г. в щата Гереро, бе арестуван вчера. Това предаде Франс прес, като се позова на съобщение на главната прокуратура.

Хесус Мурильо Карам е бил задържан в дома си в Мексико по обвинения в отвличане, изтезание и възпрепятстване на правосъдието. Той не е оказал съпротива при ареста.

Мурильо Карам оглавяваше прокуратурата от 2012 г. до 2015 г. по времето на тогавашния президент Енрике Пеня Нието. В нощта на 26 срещу 27 септември 2014 г. група от 43 студенти, пътуващи с автобус от южния щат Гереро към столицата Мексико, за да участват в демонстрация, са били задържани от местната полиция, която е действала в съглашателство с наркокартела "Герерос унидос". След това те са били застреляни и телата им са били изгорени по неясно какви причини. Само останките на трима от тях бяха идентифицирани.

Властите заявиха, че той е отведен в подразделение на главната прокуратура и ще бъде преместен в затвор в столицата.

Според международни експерти разследването е било изпълнено с грешки и злоупотреби, включително изтезаване на свидетели.

Сегашният мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който дойде на власт през 2018 г., обеща да установи истината за случилото се със студентите от радикален учителски колеж.

През 2020 г. настоящият главен прокурор Алехандро Герц Манеро каза, че Мурильо Карам е участвал в "режисиране на голяма медийна измама" и е ръководил "прикриване" на истината по случая.

По-рано тази седмица комисия, имаща за задача да установи какво се е случило, каза, че армията носи поне частична отговорност. Според комисията войник се е внедрил в студентската група, а армията не е спряла отвличането, въпреки че е знаела какво става.

Установено беше, че корумпирани местни полицаи, други служители от силите за сигурност и членове на наркобанда са отвлекли студентите в град Игуала, щата Гереро. Мотивът за отвличането остава неясен.

Мурильо Карам, подложен на натиск за бързо разрешаване на случая, обяви през 2014 г., че членове на местна наркобанда погрешно са помислили студентите за хора от съперническа група, убили са ги, изгорили са телата им на сметище и са изхвърлили тленните останки в река. Той определи тази версия като "историческата истина".

Разследването обаче е включвало изтезания, произволни арести и неправилно боравене с доказателства. Това е позволило повечето от пряко замесените бандити да избегнат наказание.

Изчезването е станало близо до военна база, а независимо разследване е установило, че хора от армията са знаели какво се случва. Семействата на студентите отдавна искат военните да бъдат включени в разследването.

Мурильо Карам е първият арестуван бивш главен прокурор в най-новата история на Мексико. Сегашните действия на властите представляват най-масовите арести, разпоредени от граждански прокурори срещу членове на въоръжените сили.

Преди извършените правни реформи в Мексико, на армията беше позволено да предава войници, обвинени в закононарушение, на отделни военни съдилища. Сега обаче военните трябва да бъдат съдени от граждански съдилища, ако техните провинения са свързани с цивилни.

Военните, полицаите, представителите на местните власти и членовете на банда, за които са издадени заповеди за арест, са обвинени в предумишлено убийство, изтезание, лошо поведение по служба, престъпно сдружаване и отвличане.