Руският премиер Дмитрий Медведев определи като абсурдна параноя подозренията за намеса на страната му в изборите за Европейски парламент, които ще бъдат произведени в края на май.

"Изборите още не са състояли, а вече сме заподозрени. Има все пак презумпция за невинност. След изборите, ако могат да ни дадат доказателства, ще видим. Сега обаче вече сме виновни", каза руският премиер на пресконференция в края на своята визита в Люксембург, която направи по покана на люксембургския си колега Ксавие Бетел.

Бетел заяви, че с Медведев са обсъдили различни теми. Сред тях е било бойкотирането от Русия на Съвета на Европа след решението на Парламентарната асамблея към тази организация да лиши Русия от право на глас заради анексирането на Крим. В отговор Русия престана да изпраща свои делегати в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и от 2017 г. не плаща годишната си вноска, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Излизане на Русия от Съвета на Европа е нещо, което не бих желал", заяви Бетел.

Медведев реагира и на призива от понеделник на посланика на САЩ в Люксембург Ранди Еванс страната да окаже натиск на Русия да напусне Крим. Руският премиер се позова на националния суверенитет и предложи на американския дипломат "да вземе учебник по международно право и да изучи основите му".

Медведев високо оцени предложението на Бетел Люксембург да посредничи за подобряване на отношенията между Русия и ЕС, предаде ТАСС.

"Това е правилна и благородна мисия, но тя ще се посрещне с различни реакции", каза той.

По време на визитата на Медведев Люксембург и Русия подписаха споразумения за икономическо и културно сътрудничество.

Междувременно руският парламент одобри днес закон, който предвижда глоби до 1,5 милиона рубли (22 750 долара) за "фалшиви новини", предаде ДПА.

Контролният орган Роскомнадзор ще препоръчва на медиите да изтриват материалите, предизвикали безпокойство, се казва в съобщение на уебсайта на Държавната дума, долната камара на руския парламент. Ако посоченото съдържание не бъде премахнато, властите ще задължат интернет доставчиците да блокират съответния адрес.

Миналата седмица "Репортери без граници" прикани интернет платформите "да се противопоставят на натиска на руското правителство и да защитят свободата на изразяване". Организацията за медийна свобода посочи голям брой уебсайтове, блокирани в Русия, но достъпни от Германия.