Кремъл заяви днес, че територията на САЩ се използва постоянно за кибератаки срещу Русия, но добави, че не може да потвърди медийните твърдения, че американските въоръжени сили са нарушили достъпа до интернет на руска "ферма за тролове", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Като цяло обаче мога да кажа, че територията на САЩ постоянно се използва за организиране на огромен брой кибератаки срещу различни руски организации. Това е реалността, с която живеем", заяви Песков.

Вчера вестник "Вашингтон пост" писа, че американската армия е нарушила връзката с интернет на руската Агенция за интернет изследвания, обвинявана, че е опитала да повлияе на избирателите в САЩ на 6 ноември миналата година - деня, в който бяха произведени междинните избори за Конгрес.

Говорителят на Кремъл заяви, че съобщенията, че американците са извършили кибератака в Русия преди междинните избори в САЩ, показват, че Русия трябва да създаде свой собствен, контролиран от нея сегмент на интернет, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че с това Русия показва планове за по-голям контрол над интернет пространството си.

По-рано този месец руският парламент прие на първо четене законопроект, с който се предлага целият интернет трафик в Русия да минава през руски сървъри. Противниците на мярката обаче се опасяват, че това ще доведе до широко разпространена цензура, отбеляза АП.

Песков заяви още днес, че освен от САЩ, кибератаки срещу Русия се извършват постоянно и от територията на Европа, предаде ТАСС.