Ние знаем, че Европа е дом на демокрацията, прозрачността и основните права. Свободните и плуралистични медии са важна част от това. Но не толкова очевидно е как на практика тези ценности да бъдат спазвани”, каза комисар Нели Крус.
  
Тя посочи, че в някои страни от ЕС има проблеми като концентрацията на медии и липсата на разнообразие, наложени ограничения на медиите или държавен контрол, натиск и намеса.
 
"Има безпокойство и оживени дебати на доста места в ЕС. От притеснения за прекомерна концентрация на медийната собственост и липсата на прозрачност в България, до разследването "Ливисън" на пресата във Великобритания, където правата и отговорностите на журналистите са подложени на изпитание от закона. Обхватът и проблемите не са винаги едни и същи, но това е дeбат, който бушува в съюза", каза в речта си еврокомисарят и допълни, че това е проблем, с който Европа трябва да се справи.
 
Нели Крус уточни, че от днес започва проучване на Европейската комисия за необходимите промени, които да осигурят повече свобода и независимост на средствата за масова информация и на журналистите в ЕС. То ще продължи до 7 юни. Една от основните му цели е да установи как да се осигури независимостта на журналистите от правителствата. Еврокомисарят Крус възнамерява да предприеме решителни стъпки преди края на мандата си идното лято.