Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг беше подложен на яростни атаки на телевизионните дебати в Лас Вегас между кандидатите за номинацията на Демократическата партия за предстоящите през ноември президентски избори в САЩ, съобщиха световните агенции и БТА.

Още в първите минути на дебатите съперниците на милиардера го атакуваха десетина пъти, сравнявайки го с републиканеца Доналд Тръмп и упреквайки го, че се стреми с пари да проправи пътя си към Белия дом.

Блумбърг вчера се изправи за първи път срещу своите съперници - бившия вицепрезидент Джо Байдън, сенаторите Бърни Сандърс, Елизабет Уорън и Ейми Клоубъшар и бившия кмет на град Саут Бенд, щата Индиана, Пийт Бутиджидж.

"Ние водим предизборна надпревара срещу милиардера, който нарича жените тлъсти лелки и лесбийки с конски лица", заяви Елизабет Уорън, цитирана от Асошиейтед прес. "Не говоря за Тръмп, а за кмета Блумбърг. Демократите няма да спечелят, ако имаме кандидат, който е укривал данъчните си декларации, оскърбявал е жените и е подкрепял расистки методи като задържане и обиск (без съдебно постановление), добави сенаторката от Масачузетс.

Сандърс също упрекна Блумбърг, че по времето, когато е бил кмет на Ню Йорк, полицията е предприела възмутителни действия срещу афроамериканци и латиноси.

Ейми Клоубъшар разкритикува желанието на Блумбърг да убеди останалите претенденти да излязат от надпреварата, за да отстрани от пътя главният съперник сред демократите - Бърни Сандърс. "Смятам, че ни е нужен някой друг, а не втори Доналд Тръмп", заяви сенаторката от Минесота, цитирана от Ройтерс.

В отговор на обвиненията на Елизабет Уорън за данъчните декларации Блумбърг обеща, че до няколко седмици ще ги оповести публично. Той заяви също, че е "филантроп, който не е наследил парите си, а ги е заработил". "Аз харча тази пари, за да се отървем от Доналд Тръмп, най-лошия президент, който сме имали. И ако успея да го постигна, това ще бъде най-големия принос за Америка и за моите деца", заяви милиардерът.

По данни от месечния сондаж на в. "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си Бърни Сандърс събира през този месец 32 процента от гласовете на избирателите на Демократическата партия, като прибавя още 9 пункта в сравнение с януари.

Джо Байдън, който беше начело предишния месец, сега губи 16 пункта и вече е втори с 16 на сто от гласовете.

Майкъл Блумбърг набира подкрепа и е на трета позиция с 14 процента, следван от прогресивната сенаторка Елизабет Уорън с 12 на сто.