Финансовият канал Си Ен Би Си не е място за емоции. Милиардерът Лион Купърман обаче не успя да се сдържи по време на интервю в края на миналата година. Само няколко минути след началото на разговора той просто избухна в сълзи: "Загрижен съм", призна 76-годишният финансист.

Купърман не крие враждебните си чувства към кандидатпрезидентката Елизабет Уорън. И се опасява, че тя може да спечели изборите през ноември. Милиардерът Купърман е загрижен най-вече за портмонето си, защото той е сред онези 0,1% от най-богатите американци, които Уорън иска да обложи с данък "богатство". Всички, които притежават над 50 милиона долара, да плащат данък от 2%, а милиардерите като Купърман - дори 6%.

Уорън планира да събере четири милиарда долара до 2030 година с новия данък. "Който е успял да се изкачи до върха, може спокойно да плаща по-висок данък, за да имат и всички останали шанс", заяви тя по време на предизборно събитие в началото на декември.

Бедните милиардери

Методите на Уорън биха имали драстични последици за богаташите в САЩ. Ако нейните данъчни идеи бяха приложени още през 1982 година, богатството на основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс щеше да възлиза не на 97 милиарда долара, а само на 13,9 милиарда, обяснява Габриел Цукман, икономист от Калифорнийския университет в Бъркли.

Засегнато ще бъде не само личното богатство на най-богатите хора в Америка, прогнозират експерти. Финансовите пазари също ще пострадат. Пол Тюдор Джоунс, мениджър на хедж фонд, прогнозира истински срив на борсите. Според него, ако Елизабет Уорън бъде избрана, борсовите курсове ще се сринат с 25 и повече процента за една година.

Финансови консултанти предупреждават своите клиенти от месеци, че Уорън може да спечели надпреварата. Един от тях, Барет Табийк, в началото на октомври изброи десет заплахи, до които може да се стигне при подобно политическо развитие. Уорън би създала сериозни трудности за петролните и газови фирми, защото се очаква да забрани фракинга, предупреждава Табийк в писмото си.

Тя иска да увеличи корпоративните данъци, да атакува технологичните гиганти и да възроди закона "Глас-Стигъл", който налагаше стриктно деление между инвестиционното банкиране и кредитното дело за частни лица. Този закон от 30-те години на миналия век беше отменен по времето на Бил Клинтън в края на 90-те. Много експерти смятат, че отмяната му е сред основните причини за финансовата криза, избухнала през 2007 година.

Уорън в ролята на враг

Плановете на Елизабет Уорън ще ограничат печалбата на американските компании, смята Табийк. "Уорън е нагла популистка, която, дойде ли на власт, ще прокара мерки, които биха изложили на риск корпоративните печалби в полза на други заинтересовани страни".

Жените, малцинствата и обикновените работници щели да извлекат най-много ползи от политиките на Уорън, докато акционерите и собствениците на бизнес щели да понесат загуби. "Всичките ѝ идеи в крайна сметка ще се отразят негативно - не само на целия пазар, но и на отделни негови сектори като технологичния бранш и оръжейната промишленост".

Робърт Волф, бивш директор на американския клон на швейцарската банка UBS, смята страховете на "Уол Стрийт" за неоснователни. "Уорън държи на капитализма, но иска той да бъде справедлив, балансиран и регулиран. Все още не знаем какво точно означава това, но засега нямам повод за притеснение", каза Волф пред "Венити Феър".

Волф резюмира предизборните настроения на "Уол Стрийт" така: "40% от инвеститорите са убедени демократи, които ще подкрепят Уорън, независимо от рисковете. Други 40% са непоклатими републиканци, които ще останат верни на своя президент Доналд Тръмп. Останалите 20% са хора, които даваха своя глас на различни кандидати: през 2008 година те подкрепиха Барак Обама, през 2012-та - Мит Ромни, а през 2016-та - Хилари Клинтън. С други думи, те нямат ясни предпочитания, което прави предстоящите избори още по-непредсказуеми". Волф все пак дава леко преимущество на демократите. "Хаосът на Тръмп измори една голяма част от хората във финансовия сектор", казва той.

Страхът от Бърни Сандърс

12 демократи взимат участие в първичните избори в щата Айова. В надпреварата там фаворит обаче е не Елизабет Уорън, а Бърни Сандърс. Подобно на нея, той иска да увеличи корпоративните данъци, да забрани фракинга и да регулира финансовия сектор, при това доста по-сериозно от конкурентката си. Затова инвеститорът Джефри Гундлах, който предрече победата на Тръмп през 2016 година, го описва като "страшилището на Уол Стрийт". Гундлах смята, че Сандърс е фаворитът сред кандидатите на Демократическата партия. "Бърни е много по-силен, отколкото хората предполагат", каза той пред СиЕнБиСи. И предупреди: "Бърни Сандърс е най-големият риск за финансовите пазари през тази година".

Бърни Сандърс изнася реч в Денвър на 16 февруари 2020

Снимка: AP/БТА

Сам Стовал смята, че става дума за голямо преувеличение. Той е следил динамиката на борсата в години на избори. Независимо дали печели демократ или републиканец, акциите в повечето случаи се покачват. Средно с 6,3% се е покачвал борсовият индекс S&P 500 в изборните години от Втората световна война насам.

И през настоящата година той очаква покачващи се курсове, от които ползи щял да извлече Тръмп. "Икономиката отбеляза сериозен ръст, както и печалбите на компаниите. Смятам, че "Уол Стрийт" ще преизбере сегашното правителство", казва той. Едно ново управление би донесло само нови предизвикателства и несигурност.

С данъчни подаръци и дерегулация Тръмп си спечели симпатиите на финансистите и фирмените босове. Търговската война с Китай обаче продължава да създава трудности и тревоги за много инвеститори.

Шансовете на Блумбърг

Именно този факт напоследък увеличи одобрението за Майкъл Блумбърг. "Блумбърг е разумен бизнесмен, който се е доказал през трите си мандата като кмет на Ню Йорк", казва Стовал. И други представители на финансовия и технологичен сектор подкрепят Блумбърг, в това число шефът на "Амазон" Джеф Безос. Преди около година Блумбърг беше заявил, че няма да се кандидатира, но се говори, че Безос лично го е помолил да преосмисли решението си.

От лагера на демократите обвиниха Майкъл Блумбърг, че иска да купи изборите

Снимка: AP/БТА

В своите предизборни речи Блумбърг обещава да създаде нови работни места и да се бори срещу насилието. Бившият кмет на Ню Йорк дарява милиони и за борбата с климатичните промени. Затова не е твърде популярен сред представителите на петролния и газов бранш. Преди година той основа компанията "Отвъд въглерода", която работи за енергийна революция. Той е и противник на тютюневата индустрия. От 2007 година насам Блумбърг е дарил един милиард долара за кампания против тютюнопушенето.

Бърни Сандърс и Елизабет Уорън също биха поставили тези браншове натясно. Инвестиционната банка "Джей Пи Морган" публикува списък с 51 акции, които биха пострадали при управление на прогресивните леви, съобщава "Ню Йорк Таймс". Става дума за банковия сектор, технологичната сфера, но и за вериги за храни от сорта на пицариите "Папа Джонс". Техните печалби са под заплаха, тъй като Сандърс и Уорън искат да се повишат минималните надници.

Лион Купърман е против тези цели на демократите. "Няма да направиш бедните хора богати от това, че ще принудиш богатите да обеднеят", казва той, цитирайки Уинстън Чърчил.

"Порокът на капитализма е неравномерното разпределение на богатството. Порокът на социализма е равномерното разпределение на мизерията", смята милиардерът.

Публикувано в DW