Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че няма да се позове на 25-ата поправка на конституцията, за да отстрани от длъжност президента Доналд Тръмп, предаде ДПА.

Пенс изпрати писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, в което нарича "политически игри" опитите на демократите да го накарат да използва тази поправка, за да обяви Тръмп за негоден за изпълняване на президентските функции.

"Не мисля, че такова действие е в интерес на нашата страна", каза вицепрезидентът.

"Съгласно конституцията, 25-ата поправка не е средство за наказание или за узурпиране", каза Пенс и добави, че използването й "по този начин ще създаде ужасен прецедент".

Тази поправка позволява на вицепрезидента и мнозинството от кабинета да обявят президента за "неспособен" да упражнява функциите си (заради влошено здравословно или психично състояние). При това положение вицепрезидентът встъпва в длъжност като и.д. президент.

"Миналата седмица не се поддадох на натиска, за да упражня власт, надхвърляща тази, дадена ми от конституцията, за да определя резултата от изборите. Няма да се поддам и сега на опита на Камарата на представителите да играя политически игри в толкова труден момент", каза Пенс.

"Призовавам Вас, както и всички членове на Конгреса, да избягвате действия, които ще разделят още повече страната", написа още Пенс. Той призова Пелоси да съдейства за успокояването на страстите момент, когато САЩ се готвят за встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на 20 януари.

Въпреки отрицателния отговор на Пенс да се позове на 25-ата поправка Камарата на представителите прие резолюция, с която го призовава да го направи. След отказа обаче, резолюцията има символичен характер.

Отрицателният отговор на Пенс гарантира, че демократите ще пристъпят още днес към разглеждане и гласуване на искането за импийчмънт с обвинението, че Тръмп е извършил "подстрекателство към бунт" на 6 януари, когато негови привърженици нахлуха в Капитолия.

Как реагира Тръмп: Огън по демократите

"Двайсет и петата поправка е нулев риск за мен", каза Тръмп в щата Тексас по време на посещение на участък от граничната стена с Мексико. Той отиде в Аламо - град в долината Рио Гранде в Тексас, където се намира 450-ата миля от стената, която неговото правителство строи - за да изтъкне постиженията си в борбата с незаконната имиграция, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп заклейми призивите на демократите към кабинета му да се позове на тази поправка, за да го отстрани от власт и добави, че това ще се върне като бумеранг срещу избрания за президент Джо Байдън и неговото бъдещо правителство.

"Както се казва, внимавай какво си пожелаваш", заяви Тръмп.

"Дойде време за успокояване на страстите в нашата страна, време за мир и за спокойствие", добави американският президент.

Речта му контрастираше с агресивния тон на словото, което изнесе на 6 януари пред свои симпатизанти, точно преди щурма на Капитолия, отбеляза АП.

Тръмп отказа да поеме каквато и да било отговорност за действията на своите симпатизанти и добави, че всичко казано от него в този ден е било "съвсем уместно".

Републиканци срещу своя президент

Най-малко трима републиканци заявиха, че ще гласуват за импийчмънт.

"Никога не е имало по-голямо предателство от страна на президент на Съединените щати по отношение на неговата длъжност и положената клетва към конституцията", каза третата в йерархията на Републиканската партия в долната камара Лиз Чейни, представител на малкия консервативен щат Уайоминг.

"Ще гласувам за имийчмънт на президента", каза Лиз Чейни, дъщеря на бившия републикански вицепрезидент Дик Чейни. Според нея Тръмп е "запалил пламъка на атаката", извършена от тълпата негови привърженици.

Още двама конгресмени от Републиканската партия, Джон Катко и Адам Кизингър, обявиха, че ще гласуват за исторически втори импийчмънт на Тръмп, който ще напусне поста само след седмица.