За това съобщи пред Норвежката държавна радиотелекомпания адвокатът на осъдения убиец Айщайн Стурвик, цитиран и от ТАСС.

"Същността на жалбата се състои в това, че ние възразяваме против прекомерната изолация на затворника, която продължава вече дълго време", каза Стурвик.

По думите му, психологическото състояние на Брайвик се влошава, тъй като контактите му с външния свят са строго ограничени.

Основната цел на терориста е да постигне за себе право за общуване с другите затворници - нещо, от което е лишен от момента на въдворяването си в затвора през лятото на 2011 година.

През 2016 година Окръжният съд на Осло частично удовлетвори иск на Брайвик против норвежката държава. Тогава съдът постанови, че по отношение на терориста е нарушен член 3 на Европейската конвенция за защита на човешките права и основни свободи, постановяващ забрана на мъченията и унижаващо достойнството отношение.

През март тази година обаче норвежкият апелативен съд взе страната на държавата, признавайки, че условията за държане на терориста в единична килия не представляват нарушение на правата на човека.

Брайвик и неговите адвокати изразиха несъгласието си с това решение и обявиха за намерението си да оспорват във висшата съдебна инстанция на Норвегия - Върховния съд.

На 9 юни стана известно, че Върховният съд е отказал да разглежда жалбата на Брайвик, след което е била подадена жалба до Европейския съд по правата на човека.

На 22 юли 2011 година Брайвик задейства мощно взривно устройство в едно от правителствените здания в центъра на Осло, в резултат на което загинаха осем души, а няколко десетки бяха ранени. В същия ден той устрои кървава баня на остров Утея, убивайки 69 души, а други 66 бяха ранени.