Говорителката на руската дипломация Мария Захарова препоръча на САЩ да потърсят помощ в издирването на своя дрон, паднал в Черно море, от украинска компания, която според западни медии може да е замесена в експлозиите на газопроводите "Северен поток", предаде ТАСС.

Захарова коментира думите на Джон Кърби, говорителя на Съвета за национална сигурност на САЩ, че той не е сигурен дали отломките от дрона може да бъдат извадени, тъй като устройството се намира дълбоко на морското дъно.

"Джон, вземете от "Ню Йорк таймс" телефона на частната украинска компания, която според американската пропаганда е взривила тръбопроводите "Северен поток" много, много дълбоко в Балтийско море. Ако съдим по вашите вестници, това са специалисти от дълбока класа. Те ще го извадят", написа днес руската дипломатка в "Телеграм", цитирана от БТА.

Въоръжените сили на САЩ съобщиха на 14 март, че руски изтребител е ударил витлото на американски разузнавателен дрон, което е довело до разбиването на дрона в Черно море.

Москва отрече американската версия за събитията и каза, че дронът се е разбил в резултат на "резки маневри".

Ден по-рано високопоставен служител от отбраната на Украйна заяви, че инцидентът с дрона е сигнал, че президентът Владимир Путин е готов да разшири зоната на конфликта между Киев и Москва. 

От Турция отбелязаха, че следят случая отблизо, а от ЕК подчертаха, че проблемът трябва да се изясни между Русия и САЩ, без да се намесват други държави в него.

Междувременно стана ясно и че американските власти са изтрили дистанционно специалния софтуер от дрона MQ-9 Reaper, като не е известно какви точно са унищожените данни. 

Кремъл, коментирайки американските обвинения за необосновано изхвърляне на гориво върху дрона и замърсяване на Черно море, посъветва американската страна "да не лети там, където не трябва".