Осем българи са на отвлечения край йеменския остров Сокотра кораб, каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. Тя уточни, че българските власти разполагат с информация за случая. "Направено е необходимото, за да бъде предадена информацията на всички партньори и институции, които ще разчитаме да окажат съдействие", добави Габриел.

Все още няма връзка с екипажа на отвлечения кораб "Руен", собственост на параходство "Български морски флот". Няма достъп и до сателитните телефони. На борда на плавателния съд, освен осемте българи, има и още десет моряци от Ангал и Мианмар. 

Все още не се знае кои са нападателите - дали това са бунтовници или пирати. Във Външно министерство има сформиран специален екип, който работи по случая. От параходство БМФ казаха, че от първостепенна важност е опазване на сигурността на екипажа на кораба.

Снощи стана ясно, че кораб за насипни товари, българска собственост, плаващ под малтийски флаг, е взет на абордаж, след като e участвал в инцидент в източната част на Индийския океан край остров Сокотра.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) изпрати съобщение, в което се казва, че е получила доклад за сигнал за бедствие от плавателен съд, на който са се качили неизвестни лица. Вероятно става дума за пиратско нападение. Картата на UKMTO локализира инцидента близо до йеменския остров.

От БМФ пък обявиха, че приоритет на компанията е гарантирането на сигурността на екипажа, за което продължават да работят координирано с компетентните международни органи.