Хусите публикуваха ново видео от отвлечения кораб "Галакси Лийдър" с двама българи на борда. Материалът показва инспекция на командващия военноморските сили на йеменските бунтовници.

Той обяви, че неговите сили са в готовност да атакуват всеки израелски кораб, който преминава през Бабелмандебския проток в южната част на Червено море.

Генерал Мухамад Абдулнаби се е качил на борда на "Галакси Лийдър" заедно с други военни и се е срещнал с екипажа, показват публикуваните кадри, съобщава БНТ.

Чуват се възгласи "Победа за исляма". В неделя хусите заявиха, че са пленили товарния кораб "Галакси Лийдър", собственост на израелски бизнесмен, като ответна мярка на израелските действия в Ивицата Газа.

Морският съд в момента се намира край пристанище Ходейда, на 430 морски мили от последната докладвана точка преди отвличането, показват анализи на сателитни снимки в американски медии.

Според анализите корабът е пристигнал край Ходейда в понеделник.

"Заявяваме на Ционистката общност, че Бабелмандебският проток е червена линия и не можем да останем бездейни. Всеки цивилен или военен кораб за нас е легитимна цел. Предупреждаваме съюзниците на ционисткия враг и тези, които му позволяват да премине през протока, че също са легитимна цел. Оставаме в пълна готовност и провеждаме бойни мисии, докато ционистите не прекратят нападенията над Газа", обяви генерал Мухамад Абдулнаби от ВМС на йеменските бунтовници.

Плавателният съд е с 25-членен екипаж от Украйна, България, Мексико и Филипините. Българите на борда са двама - капитанът и първият помощник-капитан.