Лидерката на френския крайнодесен Национален сбор Марин Льо Пен и евродепутатът от италианската крайнодясна Лига Марко Дзани дадоха днес на обща пресконференция в Брюксел повече информация за новосформираната група в Европейския парламент, наречена "Идентичност и демокрация", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Новината за създаването на групата бе съобщена от Льо Пен още вчера вечерта. Тогава стана ясно, че тя ще бъде оглавена от Марко Дзани, тъй като Лигата има най-много депутати в нея - 28, а партията на Льо Пен 22 депутати.

Днес Льо Пен заяви, че новата парламентарна група отсега се очертава като "първата суверенистка сила в ЕП". В нея са представени девет страни: 11 членове на Алтернатива за Германия, трима австрийци от Австрийската партия на свободата, както и евродепутати от Фландрия във Белгия, Чехия, Дания, Финландия и Естония. Групата не успя да убеди поляците от "Право и справедливост" да се присъединят, нито 29-те депутати от новата Партия за Брекзит на британеца Найджъл Фараж. Така тя не успя да изпълни целта си да се превърне в "супергрупа", но все пак ще разполага с общо 73 депутати, отбелязва Франс прес.

"Идентичност и демокрация" ще е петата сила в ЕП след Европейската народна партия, която има 179 депутати, социалдемократите, които имат 153 евродепутати, "Обновена Европа" (106 депутати), в която влиза и партията на Еманюел Макрон, и Зелените и Европейския свободен алианс (75 евродепутати). След Брекзит новата група ще стане дори четвъртата сила в ЕП.

Марин Льо Пен каза днес, че съюзите и общите позиции с други в ЕП могат да позволят появата на "суверенистки блок с близо 200 гласа, който ще има голямо влияние върху баланса на силите в бъдеще". Тя изтъкна, че е настъпил краят на изолацията на онези, които в ЕП защитаваха своите страни и правото на хората "да разполагат сами със себе си".

Марко Дзани обясни, че новата група е изградена около три големи теми - сигурност, миграция и икономика.

"По големите теми, които интересуват хората в Европа днес, ние имаме една обща визия", каза Марин Льо Пен.

Тя обаче отчете, че в самата група може и да има различия, като например за спазването на бюджетната дисциплина или по отношение на Русия.

Според анализатори различията по икономическите и социалните въпроси може да създадат проблеми на групата при прокарване на обща политическа програма. Големият въпрос е дали групата ще може да остане сплотена не само в ЕП, но и в ЕС предвид националистическите тенденции и вътрешните интереси, защитавани от партиите в нея. На крайната десница и популистите в миналото не им беше лесно да сплотят редиците си.

Новата група заменя групата "Европа на нациите и свободата" в досегашния ЕП, която имаше 36 места.

В България Льо Пен бе близка с партията на Веселин Марешки "Воля", която не успя да излъчи евродепутат.