Днес в Малта е обявен ден на национален траур. От офиса на президентката Мари-Луиз Колейро Прека, която е проявила желание да отиде на погребението, съобщиха, че семейството на журналистката чрез трета страна е дало да се разбере, че нейното присъствие е нежелателно. Същото казаха и от канцеларията на премиера Джоузеф Мускат.

"Семейството разгласи публично, че не желае представители на властите на погребението", каза говорител на министър-председателя.

Галиция беше яростен критик на премиера Джоузеф Мускат и неговото лейбъристко правителство. Президентката Колейро Прека, основна фигура в Лейбъристката партия, също бе честа мишена на критики от страна на блогърката.

Журналистически разследвания върху изтеклите "Панамски документи" на Галиция и нейни публикации предизвикаха предсрочни избори на острова през юни т.г.

Вижте снимки >>>


Сред чуждестранните високопоставени лица, които бяха на погребението, беше  председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

По нареждане на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер знамената на ЕС пред институцията днес са свалени наполовина в знак на траур за смъртта на Дафне Галиция и на съпричастност към загиналите за свободата на словото. Повече от 10 години европейска институция не е правила подобно нещо за журналист.

На траурното богослужение в енорийска църква в Моста не бяха допуснати и представители на медиите, но предварително бе разпространен текстът на словото на архиепископа на Малта Чарлз Сиклуна.

В него духовникът приканва убийците да се покаят, докато не е станало твърде късно. "Колкото и да се стараете да избягате от правосъдието на хората, никога няма да избягате от правосъдието на Бога", заявява архиепископът.

Шефовете на осем водещи медии в Европа и САЩ призоваха Европейския съюз да окаже натиск върху Малта да разследва напълно убийството на журналистката.

Призивът на ръководствата на вестниците "Гардиън", "Зюддойче цайтунг", "Ню Йорк таймс", "Файненшъл таймс", "Република", "Паис" и "Монд", както и на Би Би Си, е отправен до заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

"Настояваме да използвате всичките си правомощия да се гарантира, че убийството на Дафне ще бъде разследвано докрай и да изпратите ясен сигнал на подкрепа към журналистите, които работят за интереса на обществото, в Малта и по целия свят", подчертават осемте медии.

Правителството на Малта обяви награда от един милион евро за информация, водеща до залавянето на извършителите.