Срещата между френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц днес в Париж доведе до приятелски и конструктивен диалог, обявиха двете страни, цитирани от Франс прес, в момент когато отношенията между тях се усложняват от появата на нови разногласия.

Срещата продължи три часа и завърши с разговор на четири очи между Макрон и Шолц. По време на нея двамата са обсъдили перспективите, към които Европа иска и трябва да върви. Очаква се тази среща да доведе през следващите седмици до много добро и много интензивно сътрудничество, според германски дипломатически източник.

От своя страна френското президентство също приветства разговора между Макрон и Шолц, определяйки го като много конструктивен. По време на него двамата лидери са обсъдили френско-германските отношения в дух на много тясно сътрудничество в средносрочен и дългосрочен план, допълва Елисейският дворец.

По време на тази среща двамата лидери по-специално се съгласиха с факта, че Европейският съюз е изправен пред "една от най-важните кризи в своята история", което ги накара да дискутират - наред с други теми - въпросите на сигурността и отбраната, енергийните цени и енергийните доставки и дори иновациите, подчерта германският дипломатически източник.

Тези три теми са източници на напрежение между Париж и Берлин, които имат различни идеи за средствата за борба срещу растящите цени на енергията.

"По тези три теми бяха създадени работни групи, които ще доведат до тясно сътрудничество на двете правителства през следващите дни, за да определят те следващите стъпки", съобщи френското президентство.

Двамата лидери също се договориха да разговарят преди и след предстоящото посещение в Китай на германския канцлер и пътуването на френския президент до САЩ.

Срещата обаче не доведе до общо изявление на лидерите, които дълго време не се появиха в двора на Елисейския дворец.

Разногласията между Франция и Германия относно стратегията във връзка с растящите цени на енергията, ядрената енергетика и европейското въоръжаване се умножиха през последните седмици. Това е повод за безпокойство в Европа, където френско-германският съюз остава основна движеща сила.

Споровете, засягащи няколко общи индустриални проекта, от бойните самолети до танковете на бъдещето, се засилиха след началото на руската офанзива в Украйна, отбелязва АФП.

Германският канцлер Олаф Шолц увери днес след срещата си с Макрон, че Франция и Германия остават "много близки" и "посрещат предизвикателствата заедно". "Днешната дискусия беше много добра и важна - за европейските енергийни доставки, нарастващите цени и съвместните проекти за въоръжение", добави канцлерът в туит.

Франция и Германия трябва да се опитат да изгладят трудностите си преди 60-ата годишнина от Елисейския договор, която се пада на 22 януари, заяви днес пред френския Сенат държавният секретар по въпросите на Европа Лоранс Бун.

Този двустранен договор скрепи помирението между Франция и Германия след Втората световна война и постави началото на сътрудничеството между двете европейски сили, припомня АФП.