На сръбски проговори френският президент Емнюел Макрон по време на посещението си в Сърбия. Той каза няколко думи на чуждия за него език при поднасянето на венците на Паметника в знак на благодарност към Франция на Калемегдан снощи."Никога няма да забравим какво направи Сърбия за Франция" по време на Първата световна война, пише в заглавие "Данас", цитиран от БТА. Той благодари, че толкова много граждани са се събрали на Калемегдан и каза, че с това сърбите са показали, че посланието, написано на паметника: "Обичаме Франция така, както тя ни обичаше", е все още живо сто години по-късно.

Президентът Макрон  е на посещение в Белград, кдъето още в първия ден бяха подписани няколко важни споразумения. Той обеща да помогне за възобновяване на преговорите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина през следващите няколко седмици и да покани делегации на двете страни в Париж заедно с германския канцлер Ангела Меркел, съобщават сръбските вестници. Визитата на френския държавен глава е централна тема в сръбските медии. 

В отговор неговият домакин - сръбският му колега Александър Вучич каза, че не е мечтател, но мисли, че френският президент решително ще допринесе за решаване на косовския въпрос.

"За Франция Косово е независимо, за Сърбия не е ", е цитиран да казва Вучич.

Снимки: БТА/AP

 

Снимки: БТА/AP

Реклама след 7-ми параграф

"Няма вълшебно решение за Косово, каквото нямат нито Русия, нито САЩ, отговорът е в сърцата на гражданите и в интелигентността на онези, които взимат решения, но е необходимо да се намери компромис", отговори  Макрон. Той посочи, че не е възможно нещата да се върнат в самото начало, преди две десетилетия.

"Компромис не означава да останете на старите, диаметрално противоположни позиции на двете страни", посочи той.

Вучич е поискал помощ от Макрон и за пътя на Сърбия към ЕС, но Макрон не обеща нищо, а повтори известното си отпреди становище, че ЕС първо трябва да извърши реформи преди процесът на разширяване със Сърбия и други страни да продължи.

Снимки: БТА/AP

По време на първия ден от посещението на Макрон бяха подписани редица споразумения в различни области между двете страни. Вестниците отбелязват, че Сърбия е приела да купи френска ракетна система "земя-въздух" Мистрал, а "Данас" отбелязва, че "Белградското метро е най-важната тема".

Вестник "Независне новине" от Баня Лука цинтира френския "Опинион", който пише, че фактът, че Макрон посещава само Сърбия, но не и съседните страни, най-силно е засегнал албанците, макар те да се въздържат да го заявят публично.

Изданията съобщават, че Вучич е подготвил за Макрон два специални подаръка - сръбска сабя за подофицери и два тома доклади на посланика на Кралство Сърбия.

Косовският премиер Рамуш Харадинай, коментирайки посещението на френския президент Еманюел Макрон в Сърбия, заяви, че няма промяна в отношенията между Париж и Прищина и напомни, че Франция е признала независимостта на Косово в рамките на сегашните му граници, предаде Танюг.

Агеницята напомня, че Макрон е на посещение в Белград, но за разлика от много други официални лица не отива и в Прищина.

Харадинай отново подчерта, че наложените 100-процентни мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина ще бъдат отменени едва след като тези страни признаят независимостта на Косово. Ако Прищина отмени митата преди Белград да признае косовската независимост, "трудно ще стигнем до споразумение със Сърбия на равни позиции", каза той.

"За Прищина не е добре да прояви слабост, докато не се стигне до заключителната фаза, защото ако дадете такъв пример, исканията ще се увеличат, ще бъде необходим консенсус и повече компромиси", каза Харадинай.

 Посещението на Макрон в Белград продължава днес с разговор със студенти от Регионалната служба за сътрудничество с младежите, където френският президент ще бъде придружаван от сръбския си колега.