Френският президент Еманюел Макрон пристига на 15 юли в Белград, съобщава вестник "Блиц". Съобщава се, че той би могъл да пристигне в Белград от Москва, където домакин ще му бъде президентът Владимир Путин.

Една от най-важните теми между Макрон и Вучич ще бъде Косово, но повече внимание ще бъде посветено на европейския път на Сърбия, пише белградският вестник. Изданието припомня, че пристигането на Макрон в Сърбия е първото посещение на френски президент в Белград за последните 18 години. Макрон ще пристигне само в Сърбия и няма да посети нито една друга страна в региона, с което изпраща посланието, че ни смята за лидер в тази част на Европа, коментира "Блиц".

След конфликта с българския премиер Борисов Дачич остро отговори и на Еди Рама, пише в заглавие вестник "Блиц". Ръководителят на сръбската дипломация Ивица Дачич изпрати на албанския премиер Еди Рама посланието: "Велика Албания - велико с.ане".

На посланието на Рама, че Сърбия не трябва да се чувства застрашена заради споразумението между Тирана и Прищина за обща външна политика, тъй като в региона трябва да се прекратят "същите стари с.анета от миналото", Дачич заяви за вестник "Курир" какво мисли за намеренията на албанците. Казано с уличния език на Рама: "Велика Албания е велико с.ане", каза Дачич. "Ще припомня на Рама, че Прищина няма самостоятелна външна политика, тъй като Косово е съставна част на Сърбия", заяви сръбският външен министър.

Според Дачич тревога предизвиква мълчанието на международната общност на плана на Прищина и Тирана да създадат "Велика Албания", което вече не се крие. Вместо да ръководят ЕС и ясно да изразяват своите становища, европейските официални лица се държат, сякаш са духовни водачи от Тибет и сега те духовно размишляват за проблемите на континента, а никой не казва конкретно какво трябва да се направи, заяви Дачич.

Вестник "Данас" съобщава, че сръбският президент Александър Вучич в телефонен разговор е честитил на Кириакос Мицотакис победата на изборите в Гърция. Вучич пожелал на Мицотакис, който днес поема поста премиер, успех в работата. Той изразил увереност, че добрите отношения на Сърбия и Гърция в бъдеще ще бъдат още по-добри и сътрудничеството между двете страни ще продължи да се развива във взаимна полза.