Президентът на Франция Еманюел Макрон каза днес, че е дошъл в Белград, за да обърне нова страница, да потвърди приятелството и да гради нови партньорства със Сърбия, предаде Танюг.

"Искаме заедно да отворим нова страница", каза Макрон на летището, където с президента Александър Вучич откриха плоча по повод официалното започване на работите по модернизация на летището, която ще бъде изпълнена от "Ванси еърпортс".

Сръбският президент Александър Вучич посрещна френския си колега Еманюел Макрон с хляб и сол на белградското летище "Никола Тесла". Президентският самолет на Макрон кацна на летището, ескортиран от три МиГ-а на сръбската армия. Макрон бе посрещнат и от френския посланик Фредерик Мондолони, както и от служители на френската компания "Ванси Еърпортс", която е концесионер на белградското летище.

Френският президент пристигна в Сърбия без съпругата си Брижит. Заедно с него пътува и делегация от френски бизнесмени.

Макрон и Вучич откриха тържествено паметна плоча по повод официалното започване на работите по модернизация на летището, която ще бъде изпълнена от "Ванси еърпортс".

Снимка: БТА

Макрон напомни, че 18 години нито един френски президент не е посещавал Сърбия, което по думите му е прекалено дълъг период. "По време на визитата ще говорим за общото ни минало, но и за бъдещето", каза още той.

Макрон честити на сръбския народ победата на Новак Джокович на Уимбълдън, като отбеляза, че мачът е бил голямо спортно предизвикателство и че сръбският народ има защо да се гордее с победата.

"Очакваме много в бъдеще", заяви на свой ред сръбският президент Вучич на Макрон и подчерта, че възстановяването на приятелството между двете страни не би било успешно без упоритостта и енергията на Макрон и желанието на Франция да се върне на Балканите.

"Това е само началото на нашето сътрудничество", написа Вучич в Инстаграм.

Снимка: БТА