Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се обедини в днешния все по-сложен свят и пред едностранните действия на САЩ по въпроси като климата и иранското ядрено споразумение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Европа трябва да върви напред и не можем да чакаме страните, които правят малки крачки в последния възможен момент, заяви френският президент, като се обърна лично към българския премиер Бойко Борисов, който също беше поканен на церемонията.

"Така е, Бойко - ще вървят напред заедно европейските държави, които спазват общите правила и искат веднага бързи реформи", каза Макрон. "Не можем да чакаме онези, които правят малки крачки, в последния възможен момент."

Макрон призова Европа да защити глобалния мултилатерален ред в името на суверенитета на континента, а Германия - да бъде смела в амбицията си за европейско обновление, защото ЕС не може да си позволи да проявява слабост и разделение пред лицето на външните заплахи и възраждащия се национализъм на територията си, посочва и Ройтерс.

Снимка: БТА

Френският държавен глава говори след церемония в германския град Аахен за удостояването му с тазгодишната награда "Карл Велики" за неговата "визия за нова Европа".

Макрон косвено разкритикува склонността на американския президент Доналд Тръмп да решава вместо европейците, посочва Франс прес.

Ако приемем други велики сили, включително съюзници и наши приятели от най-тежките моменти историята ни, да се поставят в положение да вземат решения вместо нас за дипломацията или сигурността ни, принуждавайки ни понякога да поемаме големи рискове, значи вече не сме независими, отбеляза той в речта си след церемонията.

"Ние избрахме да градим мир и стабилност в Близкия изток. Други сили, също суверенни като нас, решиха да не спазят собствената си дума. Трябва ли обаче да се отречем от собствения си избор, попита президентът.

Да не бъдем слаби, да не се подчиняваме, да придобием европейски суверенитет, който ще даде възможност да направим Европа истинска сила в геополитически, търговски, климатичен, икономически, продоволствен и дипломатически план, призова Макрон.

Френският президент заяви, че Европа трябва да бъде по-амбициозна по отношение на финансите си, да отстоява интересите си и да помогне за постигане на икономическо и данъчно сближаване между страните членки.

Макрон призова канцлерката Ангела Меркел, която присъстваше на церемонията, Германия да преодолее "фетишизма си" по отношение на бюджетните и търговски излишъци в името на необходимите реформи в Европа. Той настоя еврозоната да има собствен бюджет въпреки резервите на Германия по този въпрос. Макрон прикани Германия да работи с Франция за по-голямо европейско единство и да подкрепи предложенията му за реформи, отбелязва ДПА.

Нова Европа трябва да се гради на солидарността и сближаването. Вярвам в една силна, по-интегрирана еврозона, със свой собствен бюджет, който дава възможност за инвестиции и сближаване.

Меркел заяви на свой ред, че Европа повече не може да разчита на безусловната защита на САЩ и трябва да поеме съдбата си в свои ръце. Това е нашето предизвикателство за бъдещето, допълни тя.

Наградата "Карл Велики" за ангажираност към Европа се връчва всяка година от 1950 г. насам. Преди Макрон носители на отличието са били Ангела Меркел и папа Франциск.