Френският президент Еманюел Макрон обвини днес Русия, че подхранва антифренска пропаганда в Африка, която служи на, по думите му, хищническите ѝ амбиции в размирни африкански страни, където Франция претърпя военни неуспехи и по-осезаема загуба на влияние през последните години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В кулоарите на срещата на върха на франкофонските държави в Тунис, Макрон беше помолен да отговори на критиките, че Франция използва своите исторически, икономически и политически връзки с бившите си колонии, за да обслужва собствените си интереси.

"Това възприятие се подхранва от други, то е политическо", каза Макрон в интервю за телевизия "Те Ве Сенк Монд" (TV5 Monde).

"Не съм глупак, много влиятелни хора, които понякога говорят по вашите програми, са платени от руснаците. Знаем ги кои са", заяви той.

"Редица сили, които искат да разпространят влиянието си в Африка, правят това, за да навредят на Франция, на езика й, за да посеят съмнения, но преди всичко преследват определени интереси", добави Макрон.

Франция, бившата колониална сила за повечето държави от Западна и Централна Африка, има дългогодишни военни връзки в цяла франкофонска Африка, като френски войски бяха разположени в Мали в продължение на десетилетие като част от операция за борба с тероризма, отбелязва Ройтерс.

Критиците описват операцията на Франция като провал и я обвиняват за по-нататъшно дестабилизиране на региона.

Освен това Париж се бори за влияние с Москва през последните години, след разполагането на руската частна военна компания "Вагнер" в няколко държави, включително в Централноафриканска република (ЦАР) и в Мали.

Франция бе принудена да изтегли войските си от Мали, след като военните поеха властта в страната с преврат през 2020 г. на фона на разрив на отношения. Впоследствие хунтата покани "Вагнер" на помощ в продължаващата вече десетилетие борба срещу ислямистки бойци и прекъсна връзките си с Франция.

Москва казва, че частната милиция не представлява руската държава и не е финансирана от нея. Европейският съюз обаче наложи санкции на "Вагнер", обвинявайки компанията в провеждане на тайни операции от името на руското правителство.

ООН каза миналата година в доклад, че руските военни инструктори и местни войски в ЦАР са прибегнали до прекомерна сила, безразборни убийства, завземане на училища и мащабни грабежи. Кремъл отхвърли тези твърдения като лъжа.

Макрон нарече днес поведението на Русия "хищническо". "Само погледнете какво става в ЦАР или другаде, и ще видите, че руският проект е в ход там, докато Франция е изтласкана встрани, това е хищнически е проект", заяви френският президент и обвини руското правителство, че е съучастник във всичко това.