Президентът на Франция Еманюел Макрон смята, че доверието в Обединеното кралство е заложено на карта в споровете след Брекзит относно разрешителните за риболов и северноирландския протокол. Това мнение той изрази в интервю за в. "Файненшъл таймс".

"Не се заблуждавайте, това не касае само европейците, но всички техни партньори. Защото, когато вие прекарвате години в преговори по един договор и когато няколко месеца по-късно вие правите противното на онова, което е било решено по онези аспекти, които ви допадат най-малко, това не е най-голямото доказателство за това, че заслужавате доверие", каза Макрон по адрес на Лондон.

От двете страни на Ламанша се чуват заплахи за наказателни мерки във връзка с разрешителните за риболов в британски води и Париж упреква Лондон, че не издава достатъчно от тях. Макрон и Джонсън ще разговарят през уикенда в Рим в кулоарите на срещата на Г-20.

В интервюто за "Файненшъл таймс" Макрон заяви, че е нужна по-добра стабилност на енергийните цени, така че напреженията да не породят несигурност и да подкопаят глобалното енергийно възстановяване, предаде Ройтерс.

Макрон заяви, че не мисли, че цените на газа може да бъдат намалени предвид напреженията на върху търсещата страна, но заяви, че е важно да се избегне прекъсване на доставките и бъдещо увеличение на цените с приближаването на зимата на Северното полукълбо.

Запитан относно "енергийната власт", която Газпром има над Европа, Макрон каза: "Тук не става дума дали сме прекалено зависими от една компания или не. Тук въпросът е как да създадем алтернативи. И единствените алтернативи са да имаме европейски възобновяеми енергийни източници и разбира се европейска ядрена енергетика".

Макрон заяви, че срещата на Г-20 в навечерието на конференцията за климата в Глазгоу също ще даде на страните шанс да договорят по-амбициозни планове в борбата с климатичните промени. Нужно е Г-20 да стигне докрай в изкореняването на цялото международно финансиране за захранваните от въглища енергийни централи, допълни той.