Македонското правителство прие днес предложените поправки в конституцията, произтичащи от Преспанския договор с Гърция и те ще бъдат разгледани на пленарно заседание, насрочено от председателя на парламента Талат Джафери на 1 декември, предаде агенция МИА.

Заседанието на комисията по конституционните въпроси ще започне работата си на 7 ноември.

Правителството съгласува поправките с исканията на осемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха за промените в конституцията противоположно на решението на своята партия.

В преамбюла на конституцията ще бъде включено Охридското споразумение, отбелязва порталб.мк.

Премиерът Зоран Заев каза, че първата поправка се отнася за промяна на името на Република Македония в Република Северна Македония, а втората - за добавяне на Охридския рамков договор.

Заев каза, че смята това решение за правилно.

Третата поправка гласи, че Република Македония ще зачита териториалната цялост на другите страни, а четвъртата защитава македонското население, което живее в чужбина, без намеса във вътрешните работи на други държави.

Изготвянето на поправките идва след приемането на процедурата за промяна на македонската конституция въз основа на решението на парламента от 19 октомври 2018 г.

Това е втората фаза от процеса на промяна на конституцията в съответствие с Преспанския договор и трябвна да завърши с гласуване в парламента, за което са необходими 61 гласа.