Вече е официално - Република Северна Македония замени Република Македония като част от историческа сделка с Гърция, пише в репортаж от Скопие Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Новото име Република Северна Македония влезе в сила от вчера с пристигането на вербалната нота от гръцкото външно министерство и публикуването в Държавен вестник.

Днес пък Държавен вестник публикува и формално споразумението за името, с което отваря пътя за присъединяването на преименуваната държава към НАТО, а по-късно - и към Европейския съюз.

Като първа практическа стъпка работници сменяха пътните знаци на границата с Гърция, за да отразяват промяната на името, което слага край на почти три десетилетия спор с Гърция за използването на името "Македония". По-късно страната ще смени знаците на летищата и на държавните сгради, интернет страници и печатни материали.

Регистрационните номера на превозните средства също ще бъдат сменени, а паспортите и банкнотите ще се променят през следващите години.

Сделката беше посрещната с гласовити възражения от големи слоеве от обществото и от двете страни на границата. Критиците в двете държави обвиниха правителствата си в прекалени отстъпки към отсрещната страна.

Гутериш е информиран за смяната на името

Скопие и Атина изпратиха съвместно писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в което го информират за датата на влизане в сила на Окончателната спогодба за решаване на разногласията, описани в резолюции 817 /от 1993 г./ и 845 (от 1993 г.) на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на действието на Временната спогодба от 1995 г. и за установянане на стратегическо партньорство между страните, предаде агенция МИА.

Бутат пътна табела със старото име

Снимка: AP/БТА

Реакциите в Скопие са смесени

"Доволен съм, че продължаваме напред. След 30 години на трудности и изолация, страната ми има бъдеще", казва 55-годишната Сузана Моневска, метеоролог и допълва: "Вече усещам, че с новото име пречките са премахнати. През последните дни моята организация получи много покани за участие във финансирани от ЕС проекти".

Други обаче изпитват гняв от промяната на името. Марина Стевчевска на 55 години заявява, че е "дълбоко разочарована и емоционално наранена" от промяната.

Табелите с името се сменят

Снимка: AP/БТА

"Няма да сменя паспорта си колкото се може по-дълго и се надявам, че нещо ще се промени, за да си получим старото име обратно. Обещала съм на себе си, че ако Македония смени името си, ще напусна страната. Все още обмислям къде да се преместя", казва тя.

Сред първите практически стъпки, които трябва да предприеме Северна Македония, е да информира Обединените нации и всички страни, които са я признали като Македония, че името й вече е променено.

Митническата администрация на страната трябва да промени дигиталните си записи в срок от три дни, за да отразяват новото име, като същевременно ще бъдат сменени знаците на летищата и на граничните пунктове. Регистрационните номера на превозните средства ще бъдат променени до четири месеца, а издаването на новите паспорти ще започне към края на годината.

Ще бъдат отпечатани и нови банкноти, но не веднага. Северномакедонските власти съобщиха, че централната банка ще изготви план за постепенната замяна на банкнотите, като първите нови банкноти ще бъдат подготвени в началото на следващата година.

С единия крак в НАТО

Македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска ще представя страната си днес и утре на министерската среща на алианса за първи път като сигурна бъдеща членка на НАТО, съобщи агенция МИА. Това е първото заседание на членките на НАТО за 2019 г. и първото заседание, на което Македония ще седне до съюзничките си от алианса, след като миналата седмица (на 6 февруари) бе подписан присъединителният протокол.

"Много ми е драго, че на тази среща за първи път пожелаваме добре дошла на нашата колега, министър Радмила Шекеринска. Бъдещата Република Северна Македония сега има място на масата на НАТО", каза вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Няколко часа преди заседанието Шекеринска ще бъде приета от Столтенберг.

По време на посещението си тя планира няколко двустранни срещи с колегите си от НАТО, сред които министрите от Белгия, Великобритания, Канада, Гърция, Турция и др.

Българското правителство одобри днес протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония към НАТО, съобщи пресцентърът на МС. Със същото решение Министерският съвет предложи на Народното събрание да ратифицира протокола със закон.