България ще работи за нулеви митническите ставки с Македония. Това стана ясно от срещата между министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев в София по повод 147 години от рождението на Гоце Делчев. За целта е необходимо да се поиска ратификация от Европейската комисия и дискусия на финансовите министри.

"Говорихме и с колегите финансови министри да работим за нулеви ставки в митническите тарифи между двете държави. 605 млн. евро е стоковият обмен между България и Македония сега и така ще видите, че веднага ще минем 1000 млн .евро. Защото много фирми имат интерес да инвестират", каза Борисов, цитиран от bTV.

Премиерът Заев цитира Гоце Делчев и благодари за подкрепата, получена от България с подписването на Договора за добросъседство, след който е станало възможно да подпишат договора от Преспа с Гърция, позволяващ на западната ни съседка да започне преговори за членство в НАТО и Европейския съюз.

"Колкото и да не им харесва на някои, всички в света го отчитат. Преди не можехме да си го представим - че само за една година България и Македония ще се разберат, че Македония и Гърция ще се разберат. Някои казваха, че само си приказваме и за Коридор 8 - но той се строи вече със стотици евра. Така и не вярваха преди години, че в България ще има магистрали - но ето, че ги направихме", каза още Борисов.

Борисов допълни, че София е била избрана за логистичен аутсорсинг център на Световната банка за света.