Лидерът на опозицията Зоран Заев представи записи от подслушвани телефонни разговори, на които се чуват премиерът Никола Груевски и вътрешният министър Гордана Янкуловска, предаде Агенция "Фокус".

На пресконференцията Заев уточни, че в разговорите става дума за автомобил „Мерцедес” на стойност около 600 хил. евро.

Двамата обсъждат как да купят автомобила, да бъде с цялостно оборудване и по възможност за задната седалка да има екран.

Груевски пояснява, че автомобилът трябва да бъде купен за МВР, а да го ползва той, когато пътува някъде, където няма журналисти, за да не се разбере, че е купен за него.

Пресконференцията на Социалдемократическия съюз на Македония беше излъчена пряко на интернет сайта на партията.

"Ей, нямаш представа каква фантазия е колата - има и масаж на задните седалки. Няма по-хубава кола в Македония от тази", пояснява Янкуловска в разговора с шефа на спецслужбите Сашо Миялков, цитирана от Дарик.

В телефонни разговори между Сашо Миялков и Муса Джафери, вицепремиер от албанската партия ДСИ на Али Ахмети, става ясно как е функционирала коалицията между ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ.

Муса Джафери и Сашо Миялков са имали за задача да решават не само коалиционните отношения, но и бизнес въпроси, включително и това кой да печели търговете.

Късно снощи Груевски предложи Янкуловска да бъде сменена, което стана днес на извънредно заседание на парламента в Скопие.

Според Груевски "Янкуловска и неговият братовчед Сашо Миялков, който също подаде оставка, ще влязат в учебниците, за това как са работили и защитавали Република Македония".

Протестиращите в Скопие обаче не останаха доволни от смяната на министрите.

"Ние искаме оставка на правителството, не само на отделни лица, защото козметичните решения не са достатъчни".

"Настояваме не само политически, но и правна отговорност за цялата корупция, нарушения и престъпления. Също така искаме да се освободят 11 души, които са в ареста и един човек, който е под домашен арест заради протестите".

Това са изискванията на гражданското сдружение "Протестирам", изразени на пресконференция пред парламента.