Само за последните 40 години, Турция и Гърция три пъти са на прага на война, за последно през 1996 г. Визитата преминава при засилени мерки за сигурност и забрана за демонстрации в центъра на столицата, предаде БНТ.

С военни почести и посещение до Паметника на незнайния войн, гръцкият президент Прокопис Павлопулос посрещна турския си колега Ердоган.

Но разговорът между двамата започна още преди турският държавен глава да отпътува за Атина. В интервю за гръцка телевизия, Ердоган даде заявка, че ще иска преразглеждане на Лозанския договор от 1920 г., определящ границите на съвременна Турция.

По време на срещата обаче, гръцкият му колега беше категоричен - договорът остава в сила такъв, какъвто е.

В качеството си на премиер, през 2004 г. Ердоган беше на визита, отново определяна като "историческа".

И тогава, и сега, спорните въпроси между Гърция и Турция остават същите - кипърският въпрос и територии с нефтени находища в Егейско море.

Анкара смята и че правата на мюсюлманското малцинство, обитаващо североизточна Тракия не се зачитат.

Тези теми, а също и искането на Турция да бъдат екстрадирани деветимата пилоти, които след опита за преврат потърсиха убежище в Гърция, бяха и в основата на разговорите между Ердоган и гръцкия премиер Ципрас.

Двамата все пак бяха единодушни по един въпрос - Анкара и Атина трябва да работят заедно по въпроса за бежанската вълна.

„Нашите две държави винаги са имали различия, имат ги и днес. Вашата позиция по спорните въпроси е ясна, нашата - също. Това, което е важно, е да постигнем консенсус. Да водим конструктивен диалог, без провокации и уважавайки мнението на другата страна“, каза Алексис Ципрас.

„Както казах и на вашия президент - Турция и Гърция трябва да вярват в нещо. Трябва да вярват, че чашата е наполовина пълна и заедно се справят с проблемите“, отвърна Реджеп Тайип Ердоган.

Анализатори видяха в посещението на Ердоган знак, че той иска да затопли не само отношенията си Атина, но и с ЕС, които се влошиха след неуспешния опит за преврат миналата година.