Така коментира въпроса за македонските нагласи спрямо България директорът на НИМ проф. Божидар Димитров пред Нова телевизия.

Той добави, че Македония е изкуствен политически продукт, създаден от Коминтерна. Според него тя била последният остатък от комунизма и неговата организация.

Професорът направи сравнение, че "един голям музей спи под слънцето и това е Македония".

"Забелязахте ли липсата на ентусиазъм на този митинг (снощи в подкрепа на премиера Никола Груевски - бел. ред.) Това са насила докарани хора, мотивирани от желанието да не си загубят работата. Пък си е и разходка до Скопие", добави Димитров.

По думите му Груевски опитва да се предпази от съд и затвор и иска да разпали етнически конфликт, с цел да отвлече вниманието.

Снощи премиерът заяви пред хилядите си поддръжници, че Македония не е Никола Груевски или Зоран Заев.

"Ето това е Македония, тези хора - вие сте най-добрият отговор на всички, които дърпат конците и си мислят, че могат да ни пречупят, да ни промият мозъците, да ни измамят с манипулирани аудиозаписи, да ни плашат с терористични банди
", каза той в обръщение от трибуната пред парламента в Скопие.

Министър-председателят на Македония бе категоричен, че няма да подаде оставка.

Около 1000 демонстранти си устроиха палатков лагер пред сградата на правителството и обещаха да стоят там, докато Груевски не подаде оставка.