Принстънският университет обяви планове да премахне името на Удроу Уилсън от училището си по обществена политика заради "расистките политики и мнения" на бившия президент на САЩ, съобщиха световните агенции.

"Неговите расистки политики и мнения правят името му неподходящо за учебно заведение, в което студентите и преподавателите трябва да бъдат изцяло ангажирани в борбата срещу бича на расизма", каза в комюнике президентът на университета Кристофър Айзгрубър след гласуване на управителния съвет.

Той отбеляза, че решението е взето след неотдавнашните убийства на Джордж Флойд и други афроамериканци.

Уилсън управлява САЩ от 1913 г. до 1921 г. и е основател на Обществото на народите, предшественик на ООН. Неговото управление бележи края на изолационизма на САЩ. По време на втория му мандат е приета и ратифицирана 19-ата поправка на конституцията, даваща право на жените да гласуват.

При управлението на Уилсън са приети закони за забрана на детския труд, за осемчасов работен ден за работниците в железниците. Той назначава и първия съдия евреин във Върховния съд на САЩ.

Но 28-ият президент на САЩ оставя южните щати да практикуват сегрегация и разрешава на федералните министерства да разделят чернокожите от белите си служители