Милиардерът и политик Берлускони е поддържал контактите си със сицилианската мафия с посредничеството на бившия сенатор Марчело Дел`Утри, осъден на 7 г. затвор именно за работата си с организираната престъпност, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от "Фокус" и БГНЕС.

Берлускони (77 г.) винаги е отричал, че връзките му с мафията стоят зад сериозните средства, с които бе създаден бизнесът му в строителството и медиите през 70-те и 80-те години на миналия век.
Но съдиите от ВКС приеха обвинението на прокурора Аурелио Галасо, че "в продължение на 18 г. - от 1974 до 1992 г. Марчело Дел`Утри е гарантирал споразумението между Берлускони и Коза ностра".

Близо 40 бивши членове на мафията са дали доказателства, че роденият в Палермо политик и бизнесмен е бил емисарят на Берлускони за връзки с Коза ностра.

Един от информаторите на властите Джовани "Прасето" Бруска каза пред съдиите в Палермо по делото срещу Дел`Утри, че годишно Берлускони е "изсипвал" около 600 млн. тогавашни лири на година (300 000 паунда) в куфарите на мафията, което "беше свързано с неговата делова дейност в Сицилия".

През 1974 г. Дел`Утри нае известния в редиците на Коза ностра Виторио Мангано да работи "като сериозен управител" на вила на Берлускони.

В понеделник Берлускони атакува "съдиите с двойни стандарти".

"Заключенията са това, което левицата се опитва да ми причини от 1994 г.", каза бившият премиер пред агенция Анса.

Берлускони няма да бъде съден за връзките си с мафията, тъй като обвиненията за контакти с организираната престъпност имат давност от 20 г.

След дела, продължили две десетилетия, прокурорите поискаха Дел`Утри, малко преди той да се отърве благодарение на давността на престъпленията си.

Италианските власти ще поискат екстрадирането му от Ливан, където избяга миналия месец, дни преди излизане на присъдата срещу него от Върховния съд.

Бившият италиански премиер, който бе осъден на една година обществено-полезен труд заради укриване на данъци, в момента се труди в старчески дом.