Президентът на Венецуела Николас Мадуро пристигна на посещение в Русия, където ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин, както и с руски бизнесмени, предава TACC

"Дойдохме в Русия, за да задълбочим историческите си, много положителни отношения ... Братството, което изградихме през (последните) години, е основната ос за изграждане на проспериращо бъдеще за Венецуела", написа Мадуро в страницата си в социалната мрежа "Туитър".

Николас Мадуро ще се срещне утре с Владимир Путин в Москва и двамата ще обсъдят усилията на трети страни за намеса в Латинска Америка, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на Кремъл.

Русия е един от най-големите поддръжници на Мадуро срещу това, което Москва определя като неприемливи опити на САЩ да го свалят от власт, отбеляза Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Путин и Мадуро ще обсъдят състоянието на двустранните отношения и проблемите на региона като цяло, но не се очаква подписването на споразумения.

Преговорите ще бъдат във формата на работна закуска, добави Песков, цитиран от ТАСС.

САЩ и латиноамерикански държави се съгласиха да наложат санкции на някои членове на правителството на Николас Мадуро като част от усилията да го принудят да предаде властта, но изразиха резерви към евентуална употреба на сила, предадоха по-рано Асошиейтед прес и Ройтерс.

Решението за налагане на санкции беше подкрепено от 16 държави, участващи в Договора от Рио. Само Уругвай гласува против, а Тринидад и Тобаго се въздържа.

Колумбийският външен министър Карлос Олмес каза, че мерките ще позволят на правителствата да замразят в своите страни авоари на свързани с Мадуро служители, заподозрени в незаконни действия, корупция и нарушения на правата на човека. Той заяви, че 16-те страни, гласували за правно обвързващата резолюция, са се съгласили да създадат работни групи за споделяне на финансови разузнавателни данни с цел да бъдат вземани мерки срещу физически и юридически лица, свързани с правителството на Мадуро.

Страните са се съгласили да разследват и арестуват сътрудници и висши служители на правителството на Мадуро, заподозрени в престъпления като трафик на наркотици, пране на пари и финансиране на тероризъм.

Според подписания през 1947 г. Договор от Рио заплаха срещу някоя от участващите в него държави трябва да се разглежда като заплаха за всички. Но всички страни казват, че се стремят към мирно решение, а Олмес заяви, че евентуално отбранително сътрудничество дори не е било обсъждано на срещата в Ню Йорк.

Много от държавите, подписали договора, признават за легитимен лидер на Венецуела опозиционния лидер Хуан Гуаидо, който през януари се обяви за временен президент.