Американският испаноезичен телевизионен канал "Унивисион" (Univision) съобщи снощи, че негов журналистически екип начело с авторитетния водещ Хорхе Рамос е бил задържан вчера по време на интервю с венецуелския президент Николас Мадуро в президентския дворец "Мирафлорес" в Каракас, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

"На държавния глава не се понравиха въпросите на интервюиращия и той нареди записът да бъде спрян, да се конфискува техническото оборудване на екипа и да бъдат задържани шестимата журналисти в двореца "Мирафлорес" в Каракас", се казва в съобщението.

Рамос е един от най-влиятелните испаноезични журналисти в САЩ. Той каза снощи, че Мадуро е прекъснал интервюто след 17 минути, когато Рамос му показал на айпада си кадри, заснети ден по-рано, на които се вижда как млад венецуелец яде хранителни остатъци, изпаднали зад боклукчийски камион (на снимката).

Веднага след съобщението на тв канала Държавният департамент призова Мадуро незабавно да освободи журналистите, като посочи, че "светът наблюдава ставащото". Екипът на Рамос бил освободен два часа по-късно, но оборудването не му било върнато.

Венецуелското правителство, цитирано от АП, отхвърли версията на Рамос и го обвини, че се опитва да инсценира международен инцидент.

Вчера страните от Групата Лима (13 латиноамерикански държави и Канада) отправи призив към Международния наказателен съд да обяви наложената от Мадуро блокада върху чуждестранната хуманитарна помощ за престъпление срещу човечеството и се призовава ООН да играе по-съществена роля в разрешаването на кризата. Групата се събра в Канада, в срещата се включи и американският вицепрезидент Майк Пенс, който обяви, че финансовото министерство на САЩ е наложило санкции на четирима верни на Мадуро губернатори, които са блокирали влизането на пратки хуманитарна помощ във Венецуела. Тези губернатори няма да могат да извършват финансови или търговски сделки с американски физически или юридически лица.

САЩ поискаха днес да се състои заседание на Съвета за сигурност на ООН за положението във Венецуела. В проекторезолюция се призовава за улесняване на достъпа на международна хуманитарна помощ във Венецуела и организирането на свободни, честни и надеждни президентски избори с международни наблюдатели. В отговор Русия изготви свой проект за резолюция, в който се осъждат заплахите на САЩ за използване на сила срещу режима в Каракас.