Зад гърба ми се намира наказателна колония номер 3 "Полярен вълк", където на 16 февруари почина моят син Алексей Навални. Пети ден не мога да го видя, не ми дават тялото му и даже не ми казват къде се намира. Обръщам се към вас, Владимир Путин. Решението на този въпрос зависи само от вас - нека да видя сина си най-накрая. С тези думи 69-годишната майка на опозиционера Алексей Навални - Людмила Навалная се обърна към руския президент във видео обръщение, заснето пред затвора в сибирското село Харп.

Записът бе публикуван в канала на 47-годишния Навални в You Tube.

"Настоявам тялото на Алексей да бъде незабавно предадено, за да го погреба човешки", казва Людмила Навалная.

Според официалната информация 47-годишният Алексей Навални е издъхнал в 14.17 часа (местно време) на 16 февруари на територията на ИК-3 "Полярен вълк" в Харп. Малко преди това по време на разходка той се е почувствал зле и е изгубил съзнание. От Федералната служба за изпълнение на наказанията съобщиха, че медицинският персонал на затвора незабавно е пристигнал на място, бил е извикан и екип на Бърза помощ. Проведени са всички необходими реанимационни мероприятия, но въпреки това Навални е починал.

Директорът на основания от опозиционера Фонд за борба с корупцията - Иван Жданов, съобщи пък в канала си в Телеграм, че майката е подала и писмено обръщение до Путин. Освен това в град Салерхад е заведено дело за бездействието на Следствения комитет да предаде тялото на семейството. 

Вчера стана ясно, че от Следствения комитет са обявили на роднините, че се нуждаят от поне 14 дни, за да извършат различни химически тестове на трупа на опозиционера и затова все още не могат да предадат тялото.

Западът, както и поддръжниците на Навални, казват, че Владимир Путин е пряко отговорен за смъртта на видния опозиционер. Кремъл отрича да е замесен и заявява, че твърденията на Запада, че руският президент е отговорен за случилото се, са неприемливи.

Руският президент все още не е направил публичен коментар във връзка със смъртта на Алексей Навални, но случилото се допълнително задълбочи разрива в отношенията между Москва и Запада, причинен от продължаващата вече почти две години война в Украйна, отбелязва Ройтерс.