Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва се върна снощи в Бразилия, за да констатира огромните щети, нанесени на президентския дворец, където бе извършен погром от поддръжници на неговия предшественик Жаир Болсонаро, предаде Франс прес. 400 души са задържани след погрома. Продължава работата по идентифицирането на останалите участници в него. 

Лула, който прекара следобеда в Аракуара в щата Сао Пауло, пострадал от наводнения, отиде в президентския дворец, а след това в сградата на Върховния федерален съд, която също бе нападната от болсонаристи.

На кадри на телевизия "Глобо" се вижда как Лула разговаря със съдии пред сградата с изпочупени прозорци от тези, които още отказват да приемат връщането му на власт.

Губернаторът на федералния окръг Бразилия Ибанейс Роша е отстранен временно от длъжност от Върховния федерален съд на страната, съобщи вестник "Глобо", като цитира съдебна заповед.

Губернаторът е отстранен за "поне 90 дни" заради "злонамерено бездействие". "Нищо не може да оправдае бездействието и търпимостта на ръководителя на службата за обществена сигурност и на губернатора на федералния окръг към престъпниците, които предварително бяха обявили намерението си да извършат насилствени действия срещу властите", се казва в решението.

Снимка: БТА/АР

Съдът също така постанови, че лагерите край военните бази, създадени от поддръжници на Болсонаро, които се призовават за преврат, трябва да бъдат премахнати до 24 часа и че пътищата и сградите трябва да бъдат отблокирани.

Малкото охранители в празните административни сгради в почивния ден не успяха да дадат отпор на протестиращите, които не признават резултатите от президентските избори през октомври. По предварителни данни в размириците са участвали около 5000 души.

Американски лидери обявиха подкрепата си за Лула да Силва на фона на размириците в Бразилия

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди "нападението срещу демокрацията" в Бразилия, след като поддръжници на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро, съобщи Ройтерс.

Байдън каза, че очаква с нетърпение да продължи работата си с президента от левицата Луиз Инасио Лула да Силва, който победи миналата година Болсонаро в най-оспорваните избори от едно поколение насам.

"Осъждам нападението срещу демокрацията и мирното предаване на властта в Бразилия. Бразилските демократични институции имат нашата пълна подкрепа и волята на бразилския народ не трябва да бъде подкопавана", написа Байдън в "Туитър".

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изрази подкрепата си за Лула. "Опитът за държавен преврат от страна на консерваторите в Бразилия е осъдителен и недемократичен", написа мексиканският президент в Туитър, цитиран от Франс прес. "Лула не е сам, той има подкрепата на прогресивните сили на своята страна, на Мексико, на американския континент и света", добави той.

Аржентинският президент Алберто Фернандес също подчерта в Туитър своята "безусловна подкрепа и тази на аржентинския народ за Лула срещу този опит за преврат".

"Бразилското правителство има пълната ни подкрепа срещу тази подла атака срещу демокрацията", каза в "Туитър" чилийският президент Габриел Борич, чието правителство призова за извънредно заседание на Постоянния съвет на Организацията на американските държави.

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро, чиито привърженици извършиха вчера погрома, заяви в "Туитър", че "опустошаването и нахлуването в обществени сгради" е в нарушение на правилата на воденето на мирни протести, предаде Франс прес.

В друг туит Болсонаро, който се намира в САЩ, отхвърли "обвиненията без доказателство" на своя приемник Лула, който заяви, че реториката на неговия предшественик е насърчила "фашистките вандали", нахлули в сградите на властта в столицата Бразилия.

Партията на бившия президент също осъди действията на привържениците му, предаде ДПА.

"Днес е тъжен ден за бразилската нация", каза лидерът на Либералната партия Валдемар Коща Нето. "Днешните събития в Бразилия са срам за всички нас, те не представляват нашата партия, те не представляват Болсонаро", добави той.