Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна днес на необявено предварително посещение на разположения край Израел самолетоносач "Джералд Форд", за да се срещне с моряците, на които е наредил да останат в района, за да предотвратят разрастването на войната между Израел и "Хамас" в по-мащабен регионален конфликт, предаде Асошиейтед прес.

Остин е на посещение в региона, за да окаже натиск върху Израел да ограничи бомбардировките си над Газа и по-бързо да се погрижи за огромните хуманитарни нужди на палестинското мирно население. В същото време САЩ се опасяват, че Израел ще започне подобна военна операция по северната си граница с Ливан, за да изтласка бойците на "Хизбула" там, което може да доведе до отваряне на втори фронт и разрастване на войната.

Американският самолетоносач е в района на Източното Средиземноморие, след като Остин нареди да бъде разположен там след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Самолетоносачът, както и неговия екипаж от 4000 моряци, трябваше да се върне у дома в края на ноември.

"Понякога най-големите ни постижения са лошите неща, които сме предотвратили", каза Лойд Остин в обръщение към екипажа. "В момент на огромно напрежение в региона всички вие бяхте основата на предотвратяването на по-широк регионален конфликт", отбеляза той.

"Джералд Форд" е едната от двете американски ударни авионосни групи в района. Другата, на самолетоносача "Дуайт Д. Айзенхауер", наскоро патрулираше близо до Аденския залив, близо до протока Баб ел Мандеб в южната част на Червено море, където през последните седмици бяха нападнати множество търговски кораби.

Подкрепяните от Иран хуси в близкия Йемен се заканиха да продължат да атакуват търговски кораби, преминаващи през Червено море, с балистични ракети и дронове, докато Израел не прекрати опустошителните си бомбардировки в Газа, при които вече са загинали над 19 000 палестинци.

За да се противопостави на атаките на корабите, Остин обяви вчера нова международна морска мисия, за да накара държавите да изпратят свои военни кораби и други средства в южната част на Червено море, за да защитят около 400 търговски кораба, които ежедневно преминават по маршрута.

Откакто е напуснал Норфолк през първата седмица на май, изтребителите и самолетите за наблюдение на "Джералд Форд" са извършили повече от 8000 мисии.