Великобритания обяви въвеждането на санкции срещу 49 физически и юридически лица в рамките на нов механизъм за наказване на нарушенията на човешките права, предаде Франс прес.

В черния списък на хора и организации, чиито активи във Великобритания се замразяват, има 25 руснаци, обвинени, че са замесени в смъртта на правозащитния адвокат Сергей Магнитски в затвора през 2009 г., както и 20 саудитци, заподозрени в участие в убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г. в Истанбул, съобщи британското министерство на външните работи.

Санкционираните физически лица освен това нямат право да влизат на територията на Великобритания.

Сред руснаците, включени в черния списък, са председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин, заместник-генералният прокурор на Русия Виктор Грин и заместник-министърът на външните работи Алексей Аничин, съобщи ТАСС.

Реакция на Русия

Русия си запазва правото да предприеме ответни мерки срещу обявените от Великобритания санкции срещу руснаци, включително срещу шефа на руския Следствен комитет, който се отчита пряко на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс, позовавайки се на РИА Новости.

"Особено възмутително е, че в списъка на санкциите са включени високопоставени представители на Генералната прокуратура и Следствения комитет на Руската федерация, както и съдии", каза говорител на руското посолство в Лондон.

Това е само първата вълна от мерки на Лондон

"Включването на тези лица и организации в списъка е само първата вълна от мерки, въведени в рамките на новия режим на санкции. Новите санкции ще бъдат обявени през следващите месеци", се казва в изявление на британското външно министерство.

Изказвайки се в Камарата на общините британският външен министър Доминик Рааб не изключи, че в бъдеще санкциите ще се прилагат за чуждестранни граждани, които според Лондон са замесени в корупция.

"Ще продължим да се опитваме да разширим този режим на санкции и вече обмисляме възможността корупцията да бъде добавена към нашия арсенал от средства", предупреди британският първи дипломат.

Днес Рааб приема във Форин офис вдовицата на Сергей Магнитски Наталия, неговия син Никита, както и основателя на британския инвестиционен фонд Hermitage Capital Уилям Броудър, който е задочно осъден в Русия.

Както Рааб посочи по-рано, "поправката Магнитски" съответства на приетия в САЩ едноименен закон.

"Законът Магнитски" беше приет от Конгреса на САЩ и подписан от президента Барак Обама през декември 2012 г. Документът предвижда налагане на санкции срещу редица руски длъжностни лица. Сред тях служители на правоприлагащите органи, участвали, според Вашингтон, в смъртта на Магнитски. Международният финансист, основател на фонда Hermitage Capital Уилям Броудър се смята за основен инициатор на приемането на този закон. Впоследствие "закони Магнитски" бяха приети и в Канада, Латвия, Литва и Естония, а съответните законопроекти се разглеждат в още няколко страни.

Русия възприе "закона Магнитски" като намеса във вътрешните ѝ дела. Руското външно министерство нарече документа недружелюбен и провокативен. А след днешните санкции на Лондон заяви: