Лондончани чакаха на дълги опашки рано тази сутрин, за да закупят стоки от първа необходимост като бутилирана вода и консервирани храни преди очакваното затягане на мерките за овладяване на епидемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Репортери на агенцията са преброили над 100 души, чакащи под дъжда, преди отварянето на супермаркет на Сейнсбърис в британската столица, а опашката пред друг магазин от същата верига се е извивала около сградата.

Премиерът Борис Джонсън и най-големите вериги магазини във Великобритания, включително Теско, Сейнсбърис, Асда и Морисънс, призоваха гражданите да не трупат запаси, но призивите не бяха чути.

Вижте снимки от Лондон >>

Търсенето на консервирани храни достигна такива равнища, че онлайн магазинът Окадо, пионер в областта на интернет пазаруването, беше принуден да забрани регистрацията на нови потребители. Уеб трафикът на сайта му нарасна няколко пъти.

Повечето супермаркети във Великобритания все още приемат поръчки онлайн, но те ще бъдат доставени със закъснение до 3 седмици, отбелязва Ройтерс.

Тоалетна хартия е сред най-търсените стоки

Снимка: АР/БТА

Кралица Елизабет Втора се оттегли от днес за няколко седмици в замъка Уиндзор на около 40 километра западно от Лондон заради епидемията от новия коронавирус.

Деветдесет и три годишната кралица напусна Бъкингамския дворец с цел социална дистанция заради коронавируса

Снимка: АР/БТА

Бъкингамският дворец обяви отлагането на държавната визита на японския император Нарухито и съпругата му във Великобритания, планирана за юни. Деветдесет и три годишната кралица отложи също няколко публични ангажименти през идните седмици.

Снимка: АР/БТА

104 са вече починалите при общо 2626 регистрирани заразени с новия коронавирус в цялата страна, сочат данните на здравните власти. Те съобщиха за 33 смъртни случая вчера - 32 в Англия и един в Шотландия. Това е от близо 50 процента за един ден. Броят на заразените за деня пък се увеличил с 676, което бележи 35 процента скок на болните спрямо вторник.

Затвлорена гара

Снимка: АР/БТА

Британският премиер Борис Джонсън обяви вчера, че от петък за неопределено време се затварят всички училища, за да се спре разпространението на коронавируса. "Целта е да се забави разпространението на вируса", каза пред журналисти Джонсън.

Училищата ще трябва да осигурят условия за обучение на децата в уязвимо положение и деца на "ключови работници" като тези в здравеопазването, полицията и социалните служби, грижещи се за възрастни хора.

Снимка: АР/БТА

Джонсън каза, че правителствените мерки "вече забавят" разпространението на болестта. "Ние обаче няма да се поколебаем да отидем по-далеч и да действаме по-бързо в предстоящите дни.

По-рано Шотландия също обяви, че от петък затваря всички училища. Премиерът на британската автономна провинция Никола Стърджън предупреди, че те вероятно няма да отворят преди края на учебната година.

В писмо до правителството в Лондон шотландското правителство съобщи, че замразява работата по подготвянето на референдума за независимост тази година заради коронавируса.

Уелс също каза, че може да затвори всички училища в петък.

Разрастващата се епидемия даде отражение и върху работата на парламента. Вчера, сряда - традиционния ден, в който премиерът отговаря на въпроси на депутати и в залата кипят страсти - този път бе необичайно спокойно. Депутатите бяха насядали на разстояние 1-2 м един от друг, право да задават въпроси имаха само предварително записалите се, а и присъстващите бяха доста по-малко от друг път.

Британският парламент

Снимка: АР/БТА

По-рано тази седмица премиерът Борис Джонсън обяви блокиране на социалния живот в страната и нареди на най-уязвимите хора, тези над 70 години със здравословни проблеми, да се изолират за 12 седмици от този уикенд.

Актьори пред магазин за играчки приканват туристи

Снимка: АР/БТА

Британското правителство предупреди всички британски туристи в Испания да напуснат страната, след като правителството в Мадрид обяви, че започва поетапно затваряне на всички хотели с цел да попречи на разпространението на коронавируса. Говорител на британското външно министерство посъветва пристигналите в Испания британци да се свържат със своите туроператори или авиокомпании, за да уредят връщането си в родината преди вторник.

Пристигащи англичани от чужбина на летище Хийтроу

Снимка: АР/БТА

Джонсън се изправи пред критики, след като правителството му предприе не толкова строг подход за справяне със заразата в сравнение със страни като Италия, Франция и Испания. Премиерът беше критикуван и заради решението да остави училищата отворени, а гневни родители оставиха децата си вкъщи, оплаквайки се, че други държави правят повече, за да спрат разпространението на коронвируса.

Метрото в Лондон опустя

Снимка: АР/БТА