Британското правителство похвали украинското контранастъпление, след като някои представители на западни страни изразиха мнение, че то се развива по-бавно от очакваното, предадоха Пи Ей медия и ДПА, на които се позова БТА.

Британският премиер Риши Сунак разговаря вчера по телефона с украинския президент Володимир Зеленски и получи от него актуална информация за развитието на контранастъплението.

Двамата лидери обсъдиха също въздействието на зърнената блокада, установена в Черно море от руския президент Владимир Путин.

В разговора си със Зеленски британският премиер "похвали украинските въоръжени сили за техния непрекъснат прогрес на бойното поле".

В отговор на журналистически въпрос дали Сунак също е на мнение, че контранастъплението се развива по-бавно от очакваното, говорител на британския премиер каза: "Не. Не е моя работа да говоря за оперативния прогрес на украинските въоръжени сили, но си мисля, че ясно се вижда, че украинските военни вършат страхотна работа срещу една много по-голяма армия и трябва да бъдат похвалени за усилията си".

Преди два дни САЩ обявиха, че изпращат на Украйна противотанкови боеприпаси с обеднен уран. Така бе последван британският пример да се доставят спорните амуниции на Киев с намерението да се подпомогне Украйна в нейното контранастъпление през руските отбранителни линии.

Сто и двайсет милиметровите снаряди ще се използват за въоръжение на танковете "31 М1А1 Ейбрамс", с които САЩ планират да снабдят Украйна през есента.

Такива бронебойни снаряди бяха разработени от САЩ по време на Студената война за унищожаване на руските танкове, включително същите онези Т-72, срещу които Украйна е изправена сега в хода на контраофанзивата си.

Володимир Зеленски и Риши Сунак (снимка архив)

Снимка: AP/БТА

Обедненият уран е вторичен продукт от процеса на обогатяване на урана, нужен за създаването на ядрените оръжия. Снарядите са запазили някои радиоактивни свойства, но те не могат да произведат ядрена реакция, както биха могли да направят това ядрените оръжия, заявява Едуард Гайст, ядрен експерт и политически изследовател на корпорацията РАНД.

Когато през март Великобритания обяви, че изпраща на Украйна боеприпаси с обеднен уран, Русия направи невярното твърдение, че тези боеприпаси съдържат ядрени съставки и тяхната употреба ще отвори вратата за последваща ексалация на напрежението, коментира Тара Коп от Асошиейтед прес. Преди време руският президент Владимир Путин направи предположението, че войната може да премине на нивото на използване на ядрено оръжие.