Италианската полиция арестува човека, за когото се твърди, че е новият бос на сицилианската мафия. Заедно с него са задържани 45 членове на престъпната организация, съобщи БиБиСи (BBC).

Спецоперация в Палермо застигна 80-годишния бижутер Сетимо Минео (Settimo Mineo). Той бе избран за кръстник на Коза Ностра на мафиотска среща през месец май.

Италианските медии го описват като наследник на Тото Рийна, който умря през ноември 2017 г. в затвора.

Задържаните са обвинени в изнудване, саморазправа, при която е използвано огнестрелно оръжие, палежи и други престъпления.

Сицилианската мафия - Коза Ностра - успя да възстанови своето ръководство, след като не беше провеждала срещи на високо ниво от години, се казва в доклад на спецслужбите.

Вътрешният министър на Италия Матео Салвини определи операцията, като "извънредна намеса" на карабинерите, които са "изпразнили" новия "Купол" на Коза Ностра (така мафиотите наричат висшето си ръководство).

През последните години Коза Ностра беше удряна силно от италианската полиция, но се опитва да възстанови своето лидерство, съобщават италиански медии.

"Паднах от облаците"

Коза Ностра изпитваше трудности, докато Тото Рийна беше в затвора, но когато умря, мафията започна да възстановява Купола, без да приема заповеди от Кръстник.

В "Инстаграм" вицепремиерът Луиджи Ди Майо заяви, че "в Италия вече няма място за такъв вид измет".

Рийна беше известен с жестокостта си. През 1992 г. двама водещи прокурори - Джовани Фалконе и Паоло Борселино, бяха убити при мафиотски удари. Първият на 23 май, а вторият - на 19 юли. Шест месеца по-късно Рийна беше арестуван.

Италианският всекидневник "Република" писа, че Сетимо Минео вече е попадал в ареста по заповед на Фалконе през 1984 г. и е казал на разпитващия го екип: "Не знам за кого говорите, аз паднах от облаците".