Берлускони изрази задоволството си от ареста на Джани Ники и Гаетано Фидандзати, изтъквайки, че това е най-добрият отговор на клеветите, разпространявани от "безотговорни лица, които само калят името на страната", съобщиха италианските медии, цитирани от БГНЕС.
Миналата седмица премиерът определи като необосновани и възмутителни твърденията в италианската преса, че той е бил замесен в атентати, извършени от мафията през 90-те години.

28-годишният Джани Ники
, смятан за протеже на мафиотския бос Нино Ротоло, се е укривал в апартамент-скривалище на няколко стотин метра от съдебната палата в Палермо, където се провеждат съдебните дела срещу мафията. Той е издирван от три години.

Гаетано Фидандзати, на 74 г., е задържан насред улицата в Милано. Той е един от историческите главатари на мафията в Палермо.

Ройтерс отбелязва, че това е вторият успех на италианските власти в борбата срещу организираната престъпност през последния месец. Министърът на вътрешните работи Роберто Марони съобщи по телевизията, че Ники, който е бил в списъка на полицията на 30-те най-издирвани престъпници в Италия, предаде БТА.

Според полицията Ники е станал номер 2 в редиците на мафията миналия месец, след ареста на Доменико Ракуля, издирван през последните 15 години.

В момента се твърди, че бос на сицилианската мафия е Матео Месина Денаро, на 51 години, известен като Плейбой боса, тъй като обича бързи коли, жени и златни часовници. Полицията го издирва от 1993 година.

Коментарът на Берлускони срещу мафията дойде, докато над 350 хиляди души се бяха събрали в центъра на Рим, за да кажат "не" на неговото управление, предаде Франс прес. Демонстрацията с искане за оставката на Берлускони, която премина под мотото "Ноу Берлускони дей", бе свикана по призив, отправен преди два месеца от група блогъри. Организаторите избраха за свой символ виолетовото - "единственият оставен свободен цвят", за да афишират своята независимост от традиционните политически партии. Повечето от демонстрантите, сред които имаше голям брой младежи и жени, носеха шалове, тениски или пуловери в различни оттенъци на виолетовото. Мнозина си бяха сложили маски с образа на Берлускони с написано "не" на челото.