Украйна обяви, че движението на търговски кораби през Керченския проток е възобновено, предаде Асошиейтед прес, като се позова на украинския министър на инфраструктурата Володимир Омелян.

Омелян, който миналата седмица обвини Русия, че е блокирала достъпа на украински търговски кораби през Керченския проток, заяви днес, че пристанищата Бердянск и Мариупол са "частично разблокирани благодарение на решителната реакция на международната общност".

"Да, пристанищата Бердянск и Мариупол са частично разблокирани. Плавателни съдове се движат /.../ през Керченския проток към украинските пристанища. Движението е частично възстановено", каза министърът, цитиран от Ройтерс и БТА.

Русия обаче продължава да твърди, че въобще не е блокирала движението на плавателни съдове през Керченския проток и че евентуални смущения в трафика се дължат на лошите атмосферни условия, отбелязва АП.

"Преди два дни движението там бе спряно заради бурния вятър и много силното течение, което създаваше опасност за корабоплаването, но след като времето се нормализира, всичко беше възобновено. Това е обичайна световна практика и тук няма нищо извънредно", поясни вчера говорителят на Кремъл Песков, цитиран от ТАСС.

Напрежението между Русия и Украйна ескалира след инцидента на 25 ноември, когато руската брегова охрана откри огън и задържа в Керченския проток край Крим три украински военни кораба, които плавали към Азовско море, и техните екипажи.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че Украйна не е част от НАТО, но добави, че съюзниците ще продължат да оказват силна политическа подкрепа и помощ за обновяването на украинските войски. Това той заяви преди началото на двудневното заседание на министрите на външните работи на държавите от пакта.

Столтенберг отново призова Русия да освободи задържаните наскоро украински моряци и кораби. Решително подкрепяме независимостта и териториалната цялост на Украйна. Заради агресивните действия на Русия срещу Украйна - незаконното присъединяване на Крим, събитията в Азовско море - НАТО предприе най-голямото повишаване на готовността си от края на Студената война. Това е пряк отговор на действията на Русия срещу Украйна, добави Столтенберг.

На снимката: Украинският президент Петро Порошенко (пред микрофона) говори пред украински войници. До него са генерал-лейтенантът от канадската армия Жан-Марк Лантиер (в центъра) и началникът на американската армия в Европа ген. Кристофър Каволи по време на военно учение на 3 декември