Министерството на външните работи на Литва подаде днес протестна нота до Москва, след като вчера руската полиция постави министъра на културата Симонас Кайрис и други политици от страната в списък на хора, издирвани заради унищожаване на съветски паметници, предаде Ройтерс.

"Тези руски решения противоречат на общопризнатите норми на международното право, признак са за усилия да се фалшифицира миналото и показват неуважение към историческата памет на Литва", гласи изявлението на литовското външно министерство, оглавявано от Габриелюс Ландсбергис.

Вилнюс поиска имената на политиците ѝ да бъдат премахнати от списъка на подведените под отговорност от Русия за "унищожаване на паметници на съветски войници".

В списъка на Москва с издирваните лица влязоха също министър-председателката на Естония Кая Калас и държавният секретар на страната Таймар Петеркоп, уточнява Ройтерс.

През май 2022 г. Следственият комитет на Русия обяви, че разглежда действията на латвийския парламент, който гласува за оттегляне от договора с Русия за запазване на съветските паметници. След демонтажа им Москва започна проверка. Анализът на сайта на "Медиазона" сочи, че заради тези събития и аналогични и други действия в европейски държави в списъка се нареждат: естонският премиер Кая Калас - първо издирване на действащ държавен глава; почти всички депутати от латвийския Сейм, гласували за изтегляне от договора (и сега разпуснат) - 64-ма души, или две трети от целия парламент;  15 латвийски депутати от общинската власт в Рига; кметът на Клайпеда в Литва, шестима депутати от градския съвет във Вилнюс; литовският министър на културата Симонас Кайрис; кметът на Валбжих (Полша) Роман Шелемей; кметовете и градските съвети на Луцк и Ривне (известен на български и руското име Ровно) в Украйна.

Вчера Калас нарече наличието на името й в списъка на Русия "обичайната тактика за сплашване" от страна на Русия, като обеща да продължи да подкрепя раздираната от война Украйна и да се бори срещу "руската пропаганда".

Мотивът на Кремъл за обявяването за издирване са обвинения срещу представители на балтийските страни и Полша във враждебност към Русия поради различния поглед върху събитията от историята на техните отношения.

Балтийските държави, членки на Европейският съюз и НАТО, които се страхуват от военните амбиции на Кремъл, смятат, че Съветският съюз ги е окупирал, докато Москва вижда себе си като освободителка и смята всеки друг подход за "фалшифициране на историята", което в Русия е престъпление.

През последните години няколко от тези паметници, наследени от Съветския съюз след Втората световна война, бяха демонтирани в балтийските държави и Полша в знак на отхвърляне на съветския период, тъй като тези държави смятат, че са били окупирани от СССР.

Руски малцинства живеят в Естония, Латвия и Литва - три бивши съветски републики, които сега са членове на ЕС и НАТО и имат обтегнати отношения с Москва, посочва АФП. Тези отношения се влошиха допълнително след руската инвазия в Украйна. Балтийските държави, които смятат заплахата от руска инвазия за реална, активно подкрепят Киев в борбата му срещу руската армия.