Основната опозиционна партия в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП) се разтърсва от оставки на депутати, недоволни от настоящото й ръководство, предава кореспондентът на БТА Нахиде Дениз.

Ръководената от Кемал Кълъчдароглу НРП е най-старата политическа партия на Турция, основана от създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Преди няколко дни трима депутати, Мехмед Али Челеби, Хюсеин Авни Аксой и Йозджан Дениз, подадоха оставки. В мотивите, които огласиха публично, те обвиниха партийното ръководство начело с лидера Кълъчдароглу в потъпкване на вътрешнопартийната демокрация, налагане на автократизъм и потъпкване на принципите й.

След напускането на тримата депутати, броят на депутатите на НРП в парламента стана 128.

Примера на тримата депутати последва Мухаррем Индже. Той е един от дългогодишните и най-известни потомствени функционери на НРП от град Ялова. На предишните президентски избори бе кандидат за президент срещу Ердоган, като успя да спечели малко над 30 на сто от гласовете, но това не беше достатъчно, за да елиминира Ердоган.

Индже заяви на пресконференция, че ще напусне партията си в знак на несъгласие с курса, който води ръководството.

Индже подготвя да регистрира политическа партия под свое ръководство, наречена "Движение на народа", в която ще привлече недоволните от сегашната политика на НРП личности. Напусналите официално НРП трима депутати ще се присъединят към неговата партия, посочи той.

Индже обвини ръководството на НРП, че е неспособно да осъществява действена опозиция срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган.

По думите на Индже неговата партия ще запълни този вакуум в политическото пространство. "Ние идваме, за да спечелим над петдесет процента", заяви той.

Твърди се, че зад недоволството на опозиционерите от НРП стои всъщност несъгласие с курса на настоящото ръководство на Кълъчдароглу на партньорство с Добра партия на Мерал Акшенер, която обединява откъснали се от Девлет Бахчели националисти, и най-вече заради неофициално съглашателство със среди от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН).

Ръководството на НРП от своя страна обяви откъсналите се от партията депутати за "пионки в плана на Сарая" /има се предвид дворецът на Ердоган и ги обвини в разцепление на опозицията.