"Международно обединение за противодействие срещу сушата" - климатичен феномен, който засяга все повече региони по света, беше обявено снощи на срещата на високо равнище за климата, която се провежда в Египет под егидата на ООН (КОП27), съобщи Франс прес.

Обединението ще бъде под егидата на президента на Сенегал Маки Сал и министър-председателят на Испания Педро Санчес. То ще включва 25 държави и 20 територии и ще се опита до 2030 г. да въведе методи за по-добра предварителна реакция вместо действия по спешност.

Все повече региони по света са заплашени от суша вследствие на глобалното затопляне, като тази бройка се е увеличила с 30 процента от 2000 г. насам, посочва ООН, цитирана от БТА.

"Нашата несломимост срещу климатичните промени произхожда от нашата земя. Мисията на това обединение е да даде политически тласък несломимостта на нашите земи пред сушата и климатичните промени да се превърнат в реалност до 2030 г.", заявиха в общо изявление Санчес и Сал.

Ибрахим Тиау, изпълнителен секретар на Конвенцията на ООН за борба със сушата, от своя страна заяви, че сушата "не трябва непременно да води до хуманитарни катастрофи". По думите му решения съществуват и е въпрос на политическа воля те да бъдат приложени.

Новото обединение ще разполага с финансиране на стойност пет милиона евро, осигурени от Испания. Предвижда се и допълнителна помощ, най-вече за проекта на кенийския президент Уилям Руто, който планира засаждането на пет милиарда дървета през следващите пет години и десет милиарда до 2032 година.

Междувременно британският премиер Риши Сунак, който първоначално планираше да не посещава КОП27, се похвали с усилията на Великобритания да постигне въглеродно неутрална икономика и с отделените от страната 11,6 млрд. паунда за подпомагане на по-бедните държави в борбата с глобалното затопляне, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сунак беше много по-оптимистичен от останалите лидери. "Можем да превърнем борбата си срещу изменението на климата в глобална мисия за нови работни места и нов растеж и да завещаем на децата си една по-зелена планета", заяви той. "Наистина има място за надежда. Нека я реализираме".

Секунди след изказването на Сунак на срещата около него се струпаха десетина журналисти, които му зададоха въпроси за съдбата на Аля Абдел Фатах, британски гражданин и правозащитник, задържан в египетски затвор. Той остави въпросите без отговор.

На срещата КОП27 в Египет германският канцлер Олаф Шолц също категорично отхвърли всякакъв "глобален ренесанс на изкопаемите горива", съобщи Франс прес.

"Не трябва да има глобален ренесанс на изкопаемите горива. А за Германия казвам: няма да има", заяви Шолц, чиято страна е един от най-големите замърсители с парникови газове в Европа, на срещата на върха за климата в Шарм ел Шейх.

"За нас е по-ясно от всякога, че бъдещето принадлежи на вятърната, слънчевата и зелената водородна енергия", добави канцлерът, цитиран от БТА.

Руската инвазия в Украйна и нейното въздействие върху енергийните доставки в Германия накараха Берлин временно да възобнови работата на въглищните електроцентрали. Но това е само за "кратък период", увери Шолц.

"Решени сме да се откажем от въглищата", заяви социалдемократическият канцлер, който оглавява коалиционно правителство, в което участват Зелените и либералите.

Германското правителство реши да удължи експлоатацията на няколко въглищни електроцентрали до пролетта на 2024 г., но целта за отказ от тази енергия през 2030 г. остава в сила.

За Шолц преходът към възобновяема енергия "е не само климатичен, икономически и екологичен императив", но и "императив на сигурността", илюстриран от зависимостта на Германия от руската енергия. "Всичко това прави още по-неотложна основната задача на нашето време, а именно ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса", заяви германският лидер, който има за цел да направи страната си въглеродно неутрална "до 2045 година".

"Всяка десета от градуса по-малко затопляне означава по-малко суши и наводнения, по-малко конфликти за ресурси, по-малко глад и оскъдица, а следователно и повече сигурност и просперитет", подчерта Шолц. Той заяви също, че развиващите се страни, които замърсяват по-малко, но често са по-засегнати от последиците от глобалното затопляне, "с право изискват повече международна солидарност".

"Готови сме да им окажем още по-голяма подкрепа", каза той, като обеща, че Германия ще увеличи приноса си в борбата с глобалното затопляне през 2025 г. до 6 милиарда евро годишно в сравнение с 5,3 милиарда през 2021 г. "Ще подкрепим най-засегнатите от изменението на климата страни, за да се справят със загубите и щетите", обяви още канцлерът.

Шолц призова за създаването на "глобален щит срещу климатичните рискове", за който Германия ще предостави 170 милиона евро.