Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова светът да сключи пакт за отказ от полезни изкопаеми до 2040 година, а САЩ и Китай да обединят усилията си за тази цел. Това каза той в началото на срещата на върха на ООН за климата КОП27 в Египет. По думите му страните се изправят пред тежък избор: да работят заедно, за да намалят емисиите, или да осъдят бъдещите поколения на климатична катастрофа, предаде Ройтерс.

"Парниковите емисии продължават да се увеличават. Глобалните температури продължават да се повишават. Нашата планета бързо се приближава към критични точки, които ще направят климатичния хаос необратим", заяви Гутериш. "Движим се по магистрала, която ни отвежда към климатичен ад, и сме настъпили педала на газта", предупреди генералният секретар на ООН, съобщава БТА.

Речта му имаше за цел да изтъкне необходимостта от спешни действия в началото на двуседмичните преговори по въпроса как да се предотвратят най-лошите въздействия на климатичните промени, дори и в сегашната ситуация, в която вниманието е насочено най-вече към войната в Украйна, необузданата потребителска инфлация и недостига на енергия.

"Човечеството има избор: сътрудничество или гибел", каза Гутериш пред делегатите в курорта Шарм ал Шейх, разположен на брега на Червено море. По-късно днес изказвания ще направят и лидерите на редица страни, сред които Великобритания и Саудитска Арабия.

Гутериш призова за сключването на пакт между най-богатите и най-бедните страни за ускоряване на отказа от изкопаеми горива и за по-бързото предоставяне на финансирането, от което държавите с по-ниски доходи се нуждаят, за да могат да намалят емисиите си и да се справят с неизбежното влияние на глобалното затопляне.

"Двете най-големи икономики САЩ и Китай имат особена отговорност да обединят усилията си, за да направят този пакт реалност", каза той.

Гутериш поиска от страните да се съгласят до 2040 г. постепенно да се откажат използването на въглища, които са сред горивата в най-голям въглероден отпечатък. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) настоява този процес да приключи до 2030 година.

Гутериш допълни, че въпреки дългогодишните преговори, досега не е бил постигнат достатъчен напредък за спасяването на планетата от глобалното затопляне, тъй като държавите се бавят или не желаят да действат.

Страните, подписали Парижкото споразумение за климата от 2015 г., обещаха да постигнат дългосрочната цел за забавяне на увеличаването на температурите с не повече от 1,5 градуса спрямо нивата от прединдустриалната епоха.

Гутериш каза, че за да се запази надеждата за постигне тази цел, до 2050 г. глобалните нетни емисии трябва да възлизат на нула процента.

"Възможен е само пакт за климатична солидарност или за колективно самоубийство", предупреди той.

През следващите няколко дни изказвания ще направят над 100 световни лидери, отбелязва Асошиейтед прес. Домакинът на тазгодишната конференция КОП27 - египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, каза пред събралите се лидери: "Климатичните промени никога няма да спрат, ако не се намесим... Времето ни е ограничено и трябва да използваме всяка секунда".

Глобалните лидери имат проблем, свързан с доверието, когато става дума за климатичните проблеми, каза бившият американски вицепрезидент Ал Гор по време на срещата и разкритикува стремежа на богатите страни, насочен към газовите ресурси в Африка, отбелязва Ройтерс.

"Всички ние имаме проблем, свързан с доверието: говорим и предприемаме действия, но не правим достатъчно", заяви Гор в речта си по време на откриването на срещата.

"Трябва да си дадем сметка какво точно представлява тази т.нар. "треска за газ": трескаво препускане по мост, който не води никъде. Тя изправя страните по света пред климатичен хаос и води до обезценяването на активи за милиарди, особено тук в Африка", каза още бившият американски вицепрезидент и призова за "преминаване отвъд ерата на колониализма на изкопаемите горива".