Срещата на върха на Г-7 в петък и събота в Канада ще се проведе в изолираното населено място Ла Малбе, предадоха ДПА и Франс прес, на които се позова БТА.

Градът е с около 15 000 жители. Той се намира на 150 километра североизточно от град Квебек.

Срещата ще се състои в хотел с вид на крепост, наречен Имението Ришельо. В него има 405 стаи, пет басейна, четири ресторанта, казино, голф игрище и невероятна панорама към река Сен Лоран.

Хотелът е построен през 1899 г. През 1928 г. в него избухва пожар и сградата е изградена наново. Сега хотелът е прочут в Канада като място за луксозни ваканции.

Заради срещата на върха канадските домакини са го резервирали в периода 27 май - 12 юни. Около него са издигнати метални заграждения и е инсталирана система за наблюдение. Всичко това струва около 460 милиона долара.

Това ще бъде седмата среща на върха на Г-7 в Канада. Очаква се срещу форума да има протести, но те да са в Квебек. Демонстрантите вече са се уговорили да се съберат на 7 юни на няколко преки от провинциалния парламент. Поради тази причина той няма да работи в четвъртък и петък.

Когато Канада бе домакин на Г-20 през 2010 г., в Торонто имаше масови протести със стотици задържани, след като на полицията бяха дадени специални правомощия.

Сега за сигурността на лидерите от Г-7 ще се грижат повече от 5000 полицаи и над 2000 военни.