Лидерите на групата на 20-те големи икономики предупредиха днес, че нарастват рисковете за световната икономика, но не заклеймиха протекционизма. Вместо това само призоваха за свободна и честна търговия, съобщи Ройтерс.

В заключителния документ от двудневната среща в японския град Осака, лидерите констатираха, че световният растеж остава нисък, а търговските и геополитическите напрежения се засилват.

"Борим се да осъществим свободна, честна, недискриминационна, прозрачна, предвидима и стабилна търговия и инвестиционна среда, както и да запазим пазарите отворени", казаха те във второ изявление от срещата. В него обаче се въздържаха от отправяне на призив за противопоставяне на протекционизма.

Японският премиер Шиндзо Абе подчерта, че лидерите на Г-20 имат много общо помежду си, включително това, че признават необходимостта групата да остане водещ фактор в глобалния растеж.

"Г-20 се споразумя за основните принципи в подкрепа на система за свободна търговия", каза Абе и добави, че лидерите са обещали да предприемат по-категорични действия за подобряване на системата за уреждане на спорове в Световната търговска организация.

При подготовката на документа Япония, председател на срещата, е потърсила допирни точки между САЩ, които са против критикуването на протекционизма, и други страни, искащи да се отправи предупреждение за напрежението в областта на търговията.

Абе каза, че лидерите са намерили допирни точки по отношение на климатичните промени, въпреки големите различия във възгледите на членовете на Г-20.

В заключителния документ се посочва, че 20-те големи икономики в света ще опитат да намалят емисиите на парникови газове, като отпуснат средства за устойчиво развитие и иновации, предаде Асошиейтед прес.

САЩ обаче повториха в комюникето решението си да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, "защото то действа в ущърб на американските работници и данъкоплатци".