Европейските лидери ще имат видеоконференция на 29 октомври, за да дискутират как да координират по-добре усилията си срещу пандемията от Ковид-19 с оглед на резкия ръст на инфекцията в страните членки. Това съобщи тази вечер председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър, цитиран от Ройтерс и БТА.

Това ще бъде първата от видеосрещите на върха, които лидерите на ЕС се ангажираха да провеждат редовно, за да обсъждат начините за борба с пандемията. "Трябва да засилим колективните си усилия в борбата срещу Ковид-19", каза Мишел в туита си.

Срещата ще се проведе ден след като Европейската комисия, както се очаква, ще обяви нови планове за укрепване на сътрудничеството между страните членки в прилагането на стратегии, в проследяването на контактните на заразените и по продължителността на карантината, съобщиха служители, цитирани от Ройтерс.

27-те страни от ЕС поведоха борбата срещу коронавируса с различни, често конфликтни мерки през първите месеци на пандемията. Очаква се по-тясната им координация сега да предотврати повторението на тези различия, наблюдавани през първата вълна, отбелязва Ройтерс. Националните мерки все още се различават значително.